A tengeri meztelencsigákban nem is az a legjobb, hogy nem rágják végig tőből az összes büdöskédet, hanem hogy nagyon szépek. Rengeteg fajtájuk létezik: több, mint 3000 féle különböző színű, formájú vicces és bizarr állat él főleg a trópusi tengerekben, de a hidegebb sarkköri vizekben is.

A csupaszkopoltyús csigákhoz tartozó állatok háza visszafejlődött és eltűnt, de ház nélkül is remekül boldogulnak a tengerben, ugyanis mindenki tudja róluk, hogy erősen mérgezőek. A hivalkodó, rikító színek pont ezt hivatottak reklámozni, hiszen ha csak az elfogyasztásuk után derülne ki, hogy mérgezőek voltak, azzal ők nem nyernének sokat. Ezért a sokféle szín, ami már messziről üvölti, hogy ne egyél meg, nem érdemes. Nem is nagyon eszi meg őket senki.

A fajok egy része ragadozó, ők főleg korallpolipokat, csalánozókat, puhatestűeket és halakat esznek. A növényevők moszatevők, de nem egyszerűen csak elfogyasztják a moszatot, hanem szimbiózisban élnek velük: a moszatok egy része az emésztés folyamán életben marad, s az anyagcsere és a keringés folytán az állat háti részébe kerül, s ott megtapad.

Hímnősek, petékkel szaporodnak, amik száma akár több ezer darab is lehet.

Kiemelt kép: Bored Panda



Címkék: