A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adott át Nagy István agrárminiszter és a projektet támogató Syngenta Magyarország ügyvezetője a XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban pénteken, Budapesten. Az intézmény egyébként környezettudatos szemléletüknek és munkájuknak köszönhetően ökoiskola címmel is büszkélkedhet.

Nagy István elmondta, hogy az iskolában folyó szemléletformáló munka példaértékű lehet más oktatási intézmények számára is, mivel a jövő környezeti kihívásaival csak felkészülten, környezettudatos hozzáállással lehet szembe nézni.

Az iskolakertek nemcsak jó közérzetet biztosítanak, hanem tanítanak is: türelemre, új életszemléletre, felelősségvállalásra.

Szavai szerint egyszerre nevel a fenntarthatóságra, felkelti az igényt az egészséges táplálék iránt, fontos tudományos természetismereti kérdésekre adja meg a választ, nagy szerepe van a felelős magatartás kialakításában, valamint remek közösségformáló ereje is van.

Kép forrása: Pixabay

 

A fejlesztés során a Syngenta zöldségtermesztésben jártas szakértőinek bevonásával hat, könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki az intézmény udvarán. A beruházás része a tankerthez tartozó modern meteorológiai állomás is, amely többek között a hőmérséklet, a páratartalom, és a csapadék mennyiségének mérését és megfigyelését is lehetővé teszi a diákok számára.

Az új iskolakertben a diákok többek között elsajátíthatják a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természetes környezet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősíti környezettudatosságukat.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: