Újgenerációs KönyvMegállót és az USB portokkal felszerelt, wifi hotspotként működő okospadot avattak az óbudai Pethe Ferenc téren – olvasható az obuda.hu-n. A kerület ötödik felnőtt „közös könyvára” és a KUUBE névre keresztelt, első intelligens utcabútor a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ bejáratához került. A könyvszekrény a korábbiakhoz képest megújult, korszerű formavilágot tükröző külsőt kapott.

Az átadón a köztéri könyvszekrények és az okospad fejlesztői cégének vezetője, Gallai Máté úgy nyilatkozott, hogy amikor hét évvel ezelőtt megkeresték őket azzal az ötlettel, hogy a nyugat európai nagyvárosokban már ismert könyvmegállórendszert szeretnék Óbudán is meghonosítani, egy kicsit megijedt. Kérdéses volt számára, hogy tudnak-e olyan bútort tervezni, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak és az esetleges rongálásoknak is.

 

“6 év utcai jelenlét után elmondhatom, hogy mind mi , mind pedig az óbudaiak kiálltuk a próbát, a szekrények ma is betöltik a funkciójukat” – mondta a Gallaidesign Kft. végvezetője. “Ez a hit, hogy van értelme ma Óbudán őrizetlenül hagyni értéket közterületen, sarkalt minket arra, hogy újabb utcabútorokon gondolkodjunk” – tette hozzá.

A KönyvMegálló program 2012-ben indult el Óbuda-Békásmegyeren, melynek köszönhetően a városrész több pontján ingyenesen használható, szabadtéri könyvszekrények várják az olvasást szerető érdeklődőket. Ezek a közösségi színterek mindenki számára nyitva állnak, szabadon berakható, választható, elvihető bármilyen tartalmú könyv.

 

A mellé tervezett magyar tervezésű és gyártású padot a könyvmegállóhoz hasonlóan napenergia tölti, található benne USB- és vezeték nélküli töltő, levegőminőség mérő, páratartalom, UV és légnyomás szenzor, zajszennyezés mérő, valamint wifi hotspotként is használható.

 

MTI, Fotó: Mohai Balázs



Címkék: