A faátültetést követően véget ért a tereprendezés és megkezdődött a Magyar Zene Háza építése az egykori Hungexpo-irodaházak helyén, a Liget Budapest projekt keretében – írja az MTI. A területen egy (földlabdával együtt) 75 tonnás, 19 méter magas kőrist csaknem kétéves előkészítés után ültettek át.

Kóródy Olivér, az eddigi városligeti faátültetéseket végző német Opitz GmbH. kizárólagos magyarországi partnereként működő Galapagos Zoo Service Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, nem először hajtottak végre faátültetéseket a Liget Budapest projekt keretében: eddig 33 fa lelt új otthonra a Városligeten belül, a Fővárosi Állat-és Növénykert bővítése során pedig csaknem félszáz fát mozgattak meg.

Kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

 

Az átültetett fák gyökérnövekedést egy különleges algás készítménnyel serkentik, és a növényeket kordonnal védik. A beruházás helyszínén maradó egyedekre védőkalodát kapnak az építkezés idejére.

A most átültetett kőris költöztetésére az MTI információi szerint azért volt szükség, mert a területen már zajlik a Magyar Zene Háza építkezése. A helyszín évtizedekig elkerítve, rozsdaövezetként állt a Városliget szívében, az egykori Hungexpo romos épületei foglalták el. Ezeket már elbontották, helyükön pedig felépül a Magyar Zene Háza, míg a környező felszabadult területet teljesen parkosítják.

A tereprendezés után a mélyépítéssel kezdődik meg a Fudzsimoto Szu japán építész által tervezett Magyar Zene Háza kivitelezése. Az épület a beruházás miatt most elkerített terület kevesebb mint negyedét, nettó 2300 négyzetmétert foglal majd el. A projekt eredményeként nemcsak egy épület készül el, hanem egy több ezer négyzetméteres új parkrész is.

 

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán



Címkék: