Csodálatos az ősz, az izzó arany és vörös színeivel, a szállingózó leveleivel és a gazdag termésével. Az embernek olyan érzése van, hogy a természet igyekszik melegséget árasztani a hűvösebbe forduló őszi napokon. Az egyik legjobb példa erre mindannyiunk nagy kedvence, a gesztenye.

A magasodó gesztenyefákról csak úgy potyognak a szúrós héjban rejlő, fényesen vöröslő magok, amik számtalan módon felhasználhatóak. Így lesznek a csodás őszi hangulatú dekoráció kihagyhatatlan elemei, valamint ínyenc fogások alapanyagai is, amik melegséget hoznak az otthonunkba.

A szelíd és a vad

Na de először nézzük, hogy melyik gesztenye ehető, és melyikből készüljön a legújabb ajtódísz.Nem árt tudni, hogy csak a szelídgesztenye (Castanea sativa) termése ehető, a vadgesztenyéé (Aesculus hippocastanum) viszont nem. Azonban utóbbi is hasznos, de csupán külsőleg,  ugyanis leveleit, kérgét és magját is felhasználják keringési elégtelenségek kezelésénél.

(kép: wikipedia)

A két fafajnak csupán a termése hasonlít egymásra, egyáltalán nem rokonok, még csak nem is tartoznak egy családba, se rendbe. A vadgesztenye a szappanfafélék, a szelíd pedig a bükkfafélék közé sorolandó. Úgy tudjuk megkülönböztetni őket, hogy a vadgesztenye termésének tokja kevésbé tüskés és bőrszerű, a másik kupacsa viszont sűrűn tövises, kifejezetten szúrós. Hát persze, hogy az ehetőt lehet nehezen, sérülések árán megpucolni.

(kép: wikipedia)

A legőszibb dekor, a gesztenye

Nos, most hogy mindent tudunk a gesztenyékről, ideje egy sétát tennünk a közeli parkban, és összeszedni egy nagy zsák vadgesztenyét, hogy ne csak a táj, de az otthonunk is igazi, őszi hangulatot árasszon. Gyűjtsünk pár színes levelet, jó sok gesztenyét, néhány tobozt, és már kezdődhet is az évszakhoz illő enteriőr kialakítása. Az ajtódíszektől a gyertyatartóig bármi készíthető belőlük, szóval légy kreatív, és a gesztenyebaba készítést engedd át a gyerekeknek.

 

  

 

Magadat is díszítsd gesztenyével

Na de itt még nem állunk meg, ugyanis a vadgesztenye nemcsak a lakásodban, de még rajtad is jól mutat, így bátran készíts belőle medált vagy fülbevalót. Könnyen át tudod fúrni a magot egy hústűvel, és így rá tudod applikálni a fülbevaló vagy medál akasztóra. Különleges és mutatós ez a naturalista ékszer.

 

Ínycsiklandó gesztenyés fogások

Azért ne feledkezzünk meg az egyik legfinomabb őszi csemegéről, a szelídgesztenyéről sem. Bevallom én mindenhogy imádom, sülve, főve, levesben, húsok töltelékeként, köretként és desszertként is. Mert sokkal többet tud ez az aranybarna mag, mint gondolnád.

Az egyik agy kedvencem, a sütőtökkel és kakukkfűvel sült gesztenye, amit köretként, de akár főfogásként is tálalhatsz, olyan laktató és intenzív ízű. Nem kell hozzá más, mint sütőtök, gesztenye és lila hagyma, az ízorgiához pedig kakukkfű, szerecsendió, bors és só. A receptet itt találod, ha már neked is csorog a nyálad.

Egy másik kihagyhatatlan fogás az olaszok egyik nagy találmánya – ugyanis ott rengeteg gesztenye terem, és tudják is hogyan lehet a legkülönlegesebb módokon elkészíteni – nem más, mint a gesztenyével és körtével töltött ravioli. Nem állítom, hogy könnyű elkészíteni (íme a recept), mert ha magad akarod tölteni a tésztádat, azt bizony neked is kell meggyúrni, de ha egyszer kipróbálod, tuti, hogy függővé válsz.

Süss belőle kenyeret

És ha már így belejöttünk a sütésbe, elárulom, hogy a gesztenyéből még liszt is készül, ami amellett hogy gluténmentes, isteni finom is. Szóval bátran használd kenyér, sütemények, de akár tészták alapanyagaként is.

 

A karácsonyfán csak úgy tündököl majd a gesztenyedísz

Most, hogy szinte összeállt egy egész ünnepi menüsor, amit Karácsonyig tökélyre fejleszthetsz, jöjjön egy pofon egyszerű, viszont annál mutatósabb ötlet, hogyan lehet majd a karácsonyfád is gesztenyében pompázó. Tegyél el egy szatyornyi gesztenyét, és mikor már sötét és hideg lesz, és pont nem lehet majd semmit sem csinálni odakint, vedd elő, jöhet a csillogás és csillámfény. Szó szerint, ugyanis könnyedén elegáns ünnepi dekorációvá varázsolhatod a csinos kis gesztenyeszemeket, ha lefújod őket csillogó festékkel, vagy meghempergeted egy adag csillámban. Akár egyesével a fára akasztod őket vagy adventi koszorúalapot készítesz belőlük, garantáltan feldobják a zöld fenyőágakat és a te kedvedet is.

 



Címkék: