Lehet-e háziállatot tartani albérletben? Örök dilemma. Az ingatlantulajdonosok nem szívesen látják a kisállatokat a kiadó lakásokban, a kisállatos bérlők pedig szüntelenül keresik a befogadó albérleteket. Sokszor sajnos a tulajdonosok élesen elzárkóznak még a gondolattól is, pedig lehet, hogy egy kis nyitottsággal többre mennénk. Számos pro és kontra érvet fel lehet sorolni a kisállattartással kapcsolatban, mindkét fél oldaláról érdemes körüljárni a témát. Sok tudatlanságból eredő tévhit kering a köztudatban, ezeket is sorra veszem ebben a cikkben, valamint igyekszem jó tanácsokat összegyűjteni mindkét fél részére.

A kutyán és macskán kívül létezik más állat is?!

A háziállat szó hallatán legtöbbünknek először a kutya és a macska jut eszébe, de rajtuk kívül még nagyon sokféle házi kedvencként tartott állat létezik. Gondoljunk csak a törpe nyulakra, tengerimalacokra, különböző hörcsögökre, egyéb rágcsálókra, görényekre, vagy a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő törpe sünökre. Vannak, akik nem a szőrös (vagy tüskés) kis apróságokat kedvelik, egyre többen tartanak hüllőket és ízeltlábúakat vagy éppen halakat kis kedvencként. Ma már nem meglepő egy terráriumból figyelő kígyó, gyík, kaméleon vagy pók látványa sem.

Sisakos kaméleon

Minden állat más igényekkel rendelkezik ezért tartási körülményeikben is hatalmas eltérések lehetnek. Míg egy kutyát naponta többször is elvisz a gazdája sétálni, hogy dolgát végezhesse (és persze mozogjon, játsszon), úgy a macskáknak lakáson belül tudunk biztosítani helyet erre a célra, melyet a cicák –természetükből fakadóan– előszeretettel használnak is. Mindkét esetben az állattartó felelőssége a kis és nagy dolgok feltakarítása (utcán és alomtálcában egyaránt.)

A rágcsálók életük nagy részét a terráriumukban töltik, csakúgy, mint a hüllők és ízeltlábúak. A nyulakat és tengerimalacokat rendszerint szokás kiengedni napi pár órára, hiszen elég nagy a mozgásigényük, így nem tesz jót az egész napos bezártság. Őket ilyenkor mindenképp figyelemmel kell tartani, és akkor semmi gond nem történhet. A többi állatka viszont egyáltalán nem tölt időt „szabadlábon” a lakásban, csak legfeljebb kézben. Akkor miért is tiltunk ki csuklóból minden állatot a lakásból?

Tengerimalac

 

Egy kis pihi a tenyérben

Pro és kontra

A legtöbb ingatlantulajdonos legelső érve, hogy az állatok kárt tesznek a lakásban vagy a berendezésben. Kutyák, macskák, nyulak és tengerimalacok esetében a rágcsálástól, kaparászástól, padló összecsikarásától valamint az ürüléktől tartanak elsősorban. Vagy gyakran hallani a rettegett állatszőr-problémát. Úgy gondolják a tulajok, hogy ahol egyszer állat élt, azt a lakást már nem lehet újra kiadni . Pedig az ülőgarnitúrák takarásával és egy jó porszívóval igenis meg lehet szabadulni a szőrtől.

Keleti kényelemben a kanapén

De lássuk, milyen előnyökkel járhat, ha kisállatot engedünk az albérletünkbe. Aki állattal költözik albérletbe, az nagy valószínűséggel hosszú távra tervez, hiszen egy költözés, majd aztán az új hely megszokása a gazdi és kis kedvenc számára is nagyon stresszes időszak, így hát igyekszik minél tovább egy helyben maradni. Ez pedig csak jó hír a tulajnak.

A legtöbb állattartó igenis felelősségteljes. Ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tarthassuk kis kedvencünket, mi állattartók, nagyon sok mindenre hajlandóak vagyunk. Például a kutyások hajnalban és este, esőben, szélben, hóban, mínuszban, pluszban lemennek a kis pajtással sétálni, mert egyszerűen erre van szükségük. Mi ez, ha nem elhivatottság? A legtöbb állattartó szinte bármire képes kedvence boldogságáért.

A gazdik, a kisállat és saját kényelmük és biztonságuk érdekében rendszeresen és gyakran takarítanak. A cicák nem szeretik, ha almukban piszok van, így azt napi rendszerességgel takarítani kell. Ez máris sokkal több felmosást jelent, mint egy átlagos háztartásban. Igen, természetesen vannak kivételek és igen, nem tudhatjuk, hogy milyen a gazdi és milyen az állat. Nem tudhatjuk ezt azonban egy átlagos bérlőről sem. Adjunk egymásnak esélyt, ismerkedjünk!

Tévhitek

A legelterjedtebb tévhit valószínűleg az, hogy az állat büdös. Ez természetesen nem igaz. A legtöbb állat önmagában nem büdös, nem úgy, mint az ember, aki izzad… Az esetleg megjelenő kellemetlen szagokat az alom higiéniájának hiánya okozza. Ha kedvencünk élettere megfelelően karban van tartva és rendszeresen tisztítjuk, akkor semmilyen szagot nem lehet érezni. Legfőképp olyat nem, ami az esetleges kiköltözés után a lakásban marad. Ennél sokkal több kárt okoz egy dohányzó bérlő. A cigaretta füstje ugyanis valóban beszívódik még a falakba is, és egy erős dohányos után évekig is lehet érezni az émelyítő bűzt.

Következő tévhit, hogy a kis állatok nem nevelhetőek. Gondolunk itt elsősorban a macskákra. Ez szintén nem igaz, a macskák rendkívül intelligens állatok, és kis odafigyeléssel nagyon sok mindenre megtaníthatók. Vannak kutyafajták, amelyek sokkal nehezebben nevelhetők. A macskák számára rengetegféle bútort és kaparófát kifejlesztettek már. Egy jól nevelt macskának, akinek saját kaparója és fekhelye van, eszébe sem jut a bútorokban kárt tenni. De ha mégis, akkor sem dől össze a világ… erre van a kaució.  Halkan jegyzem meg, hogy eddig egy albérletben sem fogadott még friss tisztasági festést, pedig nem egyben laktam már és elvileg alapvető munka lenne bérlőváltáskor.

A macskák a nap 24 órájából legalább 20-at alvással töltenek

A kutyák és macskák, de a nyulak esetében is felmerülhet a félelem az ingatlantulajokban, hogy a kis és nagy dolgok a szőnyegen és bútorokon végzik majd. Normális esetben a kutya a lakáson kívül, a macska az almában és hiszik vagy sem, a nyúl is egy kijelölt helyre végzi a dolgát. Előfordulhatnak azonban balesetek, a kisállat megbetegedhet, nem kizárt. De mennyivel rosszabb ez, mintha egy emberrel történik hasonló. Semmi nem garantálja, hogy a kétlábú bérlőnk nem lesz rosszul valamitől és nem kényszerül gyomrának tartalmát idő előtt viszontlátni. Egy jól sikerült házibuliról vagy vendégségről már ne is beszéljünk.

Vagy mi a helyzet az ételekkel? Aki még soha nem borított semmilyen ételt vagy italt a kanapéra vagy a szőnyegre, az hazudik. (Vagy elképesztően körültekintő, amiért tiszteletem!) Ezeket a szennyeződéseket ugyanúgy ki kell tisztítani, ugyanúgy lehet, hogy foltot hagynak, akkor miért teszünk különbséget, csak a forrása alapján?

Tippek, jó tanácsok

A legelső és egyben legfontosabb tanácsom –­vagy inkább felszólításom, könyörgésem– az állattulajdonosoknak szól: IVARTALANÍTS! A felelős állattartás első és legfontosabb lépése a kedvencünk ivartalanítása. Ezzel saját magunknak is, de legfőképpen kedvencünknek teszünk jót. Nem kezdek az ivartalanítás jótékony hatásairól hosszan értekezni (pedig tudnék), hanem csak az albérlettel kapcsolatos egyik előnyét említeném meg: nem jelöl és nem őrül meg tüzeléskor, nem ugat/nyávog/makog stb. mániákus módjára minden éven (többször is).

Aludni bárhol lehet

Ha kedvencünkkel már sikerült valahol albérletben laknunk, kérjünk ajánlólevelet a tulajtól! Ez segíthet az új tulaj megnyugtatásában, meggyőzésében. Igyekezzünk megismertetni kedvencünket leendő főbérlőnkkel, így személyesen is meggyőződhet az állat viselkedéséről.

A szerződésben lehetőség van különböző kitételeket tenni a kisállattal kapcsolatban. Ajánljunk/ kérjünk magasabb kauciót, melyből később az esetlegesen keletkezett károk fedezhetők. Foglaljunk szerződésbe próbaidőt, ami idő alatt egyezzünk meg rendszeres ellenőrzésben. Így a tulajdonos saját szemével győződhet meg a lakás állapotáról, és ha úgy dönt, fel is mondhatja a szerződést vagy éppen megnyugodhat.

Legyünk nyitottak

Olyan sokan ellenzik az állattartást, pedig elfelejtjük, hogy egy rossz bérlő sokkal több kárt tud okozni egy lakásban. Őket is kimondottan nehéz kiszűrni, egy találkozás alkalmával. Nem tudhatjuk, hogy bérlőnk milyen életmódot folytat. Legyünk nyitottak, adjunk estély, hiszen aki szenvedélyes állatbarát, annak nagyon nehéz dolga van, ha albérletbe kényszerül, ahová nem viheti magával szeretett kedvencét. Bizonyított tény, hogy az állattartás csökkenti a stresszt és jó hatással van az egészségre. Miért fosztjuk meg ettől az állattartókat, csak azért mert nem tud saját lakásban élni? Minden megjavítható, minden pótolható, de a feltétel nélküli szeretet nem.

Itt találsz állatbarát albérleteket:
https://ingatlan.com/lista/kiado+lakas+kisallat-hozhato
https://www.alberlet.hu/kiado_alberlet/haziallat-engedelyezve:igen/ingatlan-tipus:lakas/megye:budapest/keres:advanced/limit:24



Címkék: