A Fülöp-szigetektől keletre fekvő Palau lesz az első állam, ahol betiltják a naptejek és egyéb UV-szűrős kozmetikai készítmények használatát – írja az ABC alapján a Quibit. A naptejekben található vegyi anyagok ugyanis károsak a korallokra, amelyek kulcsfontosságú szereplői az óceáni ökoszisztémának, és pont a klímaváltozás hatásainak való ellenállóképességét csökkentik.

A tilalom 2020. január 1-jétől lép életbe, egy sor naptejösszetevőre vonatkozik, amelyeket tilos gyártani, importálni és árulni is. A törvényt megszegő boltok 1000 dollárig terjedő büntetésre számíthatnak. Azoktól a turistáktól, akiknél naptejet találnak, egyszerűen elkobozzák majd a flakonokat, amikor belépnek az országba.

Kép forrása: Pixabay

 

Hasonló rendelkezést fogadtak el korábban Hawaiin, azzal a különbséggel, hogy ott a tilalom csak kifejezetten azokra a szerekre vonatkozik, amelyek tartalmazzák a korallokra leginkább veszélyes két összetevőt, az oxibenzont és az oktinoxátot. Az amerikai államban ma már kizárólag orvosi recept ellenében lehet majd ezeket a szereket tartalmazó fényvédőket vásárolni, viszont a turistáknak még mindig lehetőségük van arra, hogy saját naptejüket vigyék magukkal az államba.

Palau az után hirdette meg országosan a tilalmat, hogy egyik kedvelt turisztikai célpontját, a Medúza-tavat már naptejmentessé tette.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: