Frank M. Mitloehner, a Kaliforniai Egyetem állattudomány-professzora szerint téves az az állítás, miszerint a hústermelés a közlekedésnél is jobban megterheli a környezetet, és az sem igaz, hogy a húsevés elhagyásával lehetne leginkább csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását – írja a Qubit. A német tudós egy 2017-es tanulmányra hivatkozva állítja teljes meggyőződéssel, hogy szinte annak sem lenne semmi haszna, sőt, egyenesen káros lenne, ha az emberiség étlapjáról lekerülne az állati eredetű fehérje.

Itt vannak az érvei: 

  • A kutatások szerint ha az Egyesült Államokban élők csak növényi eredetű ételt fogyasztanának a továbbiakban, akkor is csak 2,6 százalékkal csökkenne a légkör terhelése.
  • A népszerű Húshagyó hétfő totális kiterjesztésével is csupán fél százalékkal csökkenne a kibocsátás.
  • Mivel a növények az ember által nehezen emészthető cellulóz formájában tárolják az energiát, azt csak a haszonállatok közvetítésével lehet hatékonyan humán táplálékká tenni.
  • A világ mezőgazdaságilag hasznosítható területeinek 70 százaléka legelő, amin a könnyebben emészthető haszonnövényeket nem is lehetne termeszteni.

Mitloehner hozzátette, hogy 2050-re 9,8 milliárd ember lesz a Földön, akik számára igenis szükséges az állati fehérjeforrás az egészséges, ásványi anyagokban és mikroelemekben gazdag táplálkozáshoz.

Hibás volt a korábbi eredmény? 

2006-ban az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezete egy tanulmány alapján jutott arra a megállapításra, hogy az állattenyésztés felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásnak 18 százalékáért, pár évvel később pedig a Worldwatch Institute publikált olyan jelentést, amely szerint a hústermelés állítja elő a Föld légkörébe kerülő üvegházhatású gázok 51 százalékát.

Kép forrása: Pixabay

 

A FAO végül többek között Mitloehner kritikájának hatására 2010-ben elismerte, hogy hibás számításokkal jutott erre az eredményre, idén pedig 14,5 százalékra korrigálta az állattenyésztés és az összes szegmense által  termelt üvegházhatású gázok arányát, míg az állatok közvetlen termelését legfeljebb 5 százalékra. Mindemellett az amerikai környezetvédelmi hatóság 2016-os tanulmánya szerint ez mindössze 3,9 százalék.

Tényleg mindenki mást mond

Hogy még jobban össze legyünk zavarodva, múlt hónapban a Nature című tudományos folyóirat is publikált egy tanulmányt, melyben az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy bolygónk megmentésének első lépése mégiscsak a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

A tudósok szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás. A tanulmányban azt írják, hogy az  élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16 százalékkal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait.

Qubit/MTI/Pixabay



Címkék: