Noha továbbra sincs fogcsikorgatóan hideg telünk, azért a ráérős, történetmesélős kerti és teraszpartik szezonja még nem jött el. Ettől persze még nem kell beszorulni a lakásba, ha vendégeket hívunk – évezredek óta létezik ugyanis a megoldás, amellyel egyszerűen, gyorsan, könnyen mozdíthatóan tudunk meleget és kellemes tüzet varázsolni akár egy kicsi teraszra is. Úgy hívják: tűztál.

A brasero (vagy angolosan: brazier) spanyol eredetű fűtőberendezés, eredetileg úgy nézett ki, hogy az asztalra vastagabb terítőt vagy takarót borítottak, alá pedig egy nagy vastálat helyeztek, amelyben égő szén vagy fa adta a meleget, melyet a padlóra boruló terítő bent tartott. Az asztalon így melegen maradtak az ételek, a fázós lábakat pedig be lehet dugni a takaró alá. Japánban kotacunak, Iránban korsinak nevezik a hasonló célra használt asztalt, Tádzsikisztánban és Afganisztánban sandalinak.

Gazdagon díszített spanyol brasero

Ilyen formán nyilván életveszélyes üzem volt, hiszen egyrészt irtó forró, másrészt a füstjét nem vezették el kéményben, ezért rosszul szellőztetett beltérben akár halálos mérgezést is okozhatott, ha például elaludt mellette a vendégsereg. Ma már jobbára az elektromos változatokat használják, sőt, a modern távfűtés jó időre háttérbe is szorította a tűzasztalt, de a nosztalgia és a gazdasági válság valamelyest újra divatba hozta. Elsősorban akkor lehet értelme, ha nem szeretnénk az egész helyiséget fűteni, csak azt a részét, ahol tartózkodunk – illetve ha szeretnénk átadni magunkat a tűz mellett összegyűlő család bensőséges érzésének.

Nehezen megállapítható, hogy hol és mikor kezdődött a brasero új karrierje, mindenesetre mára már abszolút kiköltözött az asztalok alól, és elsősorban kültéren teljesít szolgálatot. Nemcsak meleget ad, de a lobogó tűz látványával, hangulatával is hódít.

Igen, gyakorlatilag annyit tud, mint egy kerti grillsütő, annyi különbséggel, hogy míg amazokat általában magasra építik, mert állva sütünk bennük, addig a brasero alacsony, hogy körül tudjuk ülni. Hát persze sütögetni ülve is lehet, így a brasero hasznosságban veri a grillsütő mellett a mindenféle kerti kandallókat és egyéb melegedőalkalmatosságokat is.

Természetesen magunk is készíthetünk modern tűztálat, betonból vagy bontott téglából is – itt alant néhány extrém példát láthatunk a trashkertészet bugyraiból – azt még nem döntöttük el, hogy mennek-e ezek is a traktorgumi-kaspó, a köcsögfa meg a zsalukő mellé, vagy inkább az okos hulladék-újrahasznosítás szép példáiként dicsérjük őket; a vitára mindenesetre nyitottak vagyunk 🙂

a boronatárcsa rokonának új élete



Címkék: