Sokan sokféle jövőt jósolnak bolygónknak és az emberiségnek most, a klímaváltozás előszobájában (vagy már a nappaliban vagyunk?). Egy tudományos újságíró, Charles C. Mann szerint, aki több évet töltött klímakutatással foglalkozó tudósok munkásságának tanulmányozásával, két táborra oszthatók a jövőbeli elképzelések azzal kapcsolatban, hogyan élhet majd a Földön 2050-ben az addigra már kb. 10 milliárd ember.

Az egyik tudományos tábor úgy gondolja, a jövő embere csak úgy élheti túl önmagát, ha a földhöz-természethez közel álló, szorosan egymáshoz kapcsolódó kis közösségek alkotják az emberiséget a jövőben, akik takarékoskodnak az erőforrásokkal, művelik földjeiket, élik a Föld számára jelentéktelen életüket. Azt hiszem, ezt a vonalat képviseli nálunk Szirka, aki a kertjéből szeretné megmenteni a Földet, és úgy tűnik, ezzel nagyon nincs egyedül. Míg a másik tábor szerint nem kell lemondanunk eddigi technikai vívmányainkról, sőt. A világ lakossága szerintük olyan gigavárosokba fog rendeződni, amelyeket szuperfejlett technológiák tesznek élhetővé az ember számára mindenféle aspektusból, teljesen robotizált mezőgazdasággal, víz- és levegőtisztítással, infrastruktúrával, szuper építési technológiákkal például.

Szingapúr egyike lehet a jövő gigapoliszainak (kép: maxpixel)

Nos, mindkét változat meglehetősen ijesztő, ha arra gondolok, talán nincs is már választásunk, hiszen még a mi generációnk korában elolvadnak a jégsapkák, és csak az ebből származó megemelkedett tengerszint eltüntethet néhány százmillió embert közvetlen vagy közvetett módon és indít el beláthatatlan folyamatokat a Földön.

Ezt a TED-es előadást hallgatva azonban egy-két dolog rögtön szöget ütött a fejembe, bár nem mondom, hogy az említett újságírónak nem lennének kételyei.

Az első, takarékos, természetközeli  ember véleményem szerint pusztán utópia, egy ideális ember-eszménykép lehet, amire bár törekedhetünk néhányan, valójában sosem lesz követendő példa az emberiség számára. Egy élet munkájával végre megvan a fogyasztói társadalom által normálisnak tartott légkondis ház, az úszómedence, két menő autó, meg a tablet minden kézben, aztán csak úgy húzza ki mindet a konnektorból, meg eressze le a benzint és a vizet, mert kicsit szar a levegő, félévig tart egy-egy hőségriadó és elfogyott a csapból a víz? Ugyan már! Előbb főnek meg a medencéjükben…

Gyerekek! Ki a medencéből, megjött a klímaszerelő! Akarom mondani, a klímaváltozás! Ja, és kidobtam a tableteket! (kép: pixabay)

A másik elképzelés, miszerint a technika majd megment minket, szerintem szintén sántít. Egyrészt, erősen kétséges, tartunk-e ott technikailag, hogy minden környezetszennyező tevékenységünket kiváltsuk 1-2 évtizeden belül egy fejlettebb, tisztább változatra úgy, hogy körülöttünk mindent meg is tisztítsunk, ha még a napkollektorból begyűjtött villamosenergiát sem tudjuk tárolni jelenleg. Mert a jólétben, gazdagságban (például kőolaj-kitermelésből) élők csak akkor fognak lemondani keményen megküzdött javaikról, ha azokat sokkal jobbra cserélhetik. Visszafelé nincs út, az emberi természet eddig legalábbis nem engedte ezt a történelemben. Persze ekkora bajban sem volt még az emberiség…

Lehet költözni

Mi lesz a megoldás? A tudományos-fantasztikus filmekben többnyire másik bolygóra költöznek azok, akik megengedhetik maguknak, amikor a Föld már nem alkalmas emberi életre, de erre nyilvánvalóan semmi esély a következő évtizedekben. Nézzük hát meg helyette, hogy merre lesz élhető a világ?

Tetszetős megoldásnak tűnik olyan helyre költözni, ahol várhatóan több tíz év múlva is lesz például természetes módon víz és a klíma még elviselhető lesz, ezenkívül olyan stabil gazdasági és fejlett társadalmi szint van jelen, ami lesz annyira rugalmas, hogy nem dől romba az egész, amikor felfordul a világ.

Évek óta kutatók egész sora dolgozik jövőt jósló térképeken, Prokop Hetti kollégám is hírül adta az egyiket. Érdemes újra szemügyre venni ezt, elmélázni a dolgon:

A barna és homokszínű területeknek annyi…

Látható, hogy rengeteg olyan ország van veszélyben éppen a víz jövőbeli eltűnése miatt, ahol sem a történelem, sem a jelen nem túl kegyes. Politikailag és gazdaságilag instabil vagy kérdéses országok teljes populációja kerül veszélybe a jövőben. Észak- és Dél-Afrika, Ázsia jelentős területei éppúgy, mint a teljes Közel-Kelet, de sajnos a fejlett világ vezetője(?), az USA jövője sem csodás e jóslat szerint, a teljes középső régió válik sivataggá ott is.

A Business Insider egyik cikke például olyan amerikai helyeket listáz, ahol a jövőben nem várható sok extrém klimatológiai jelenség, és ezért érdemes odaköltözni. Szerepel benne a korábbi évek statisztikáját is figyelembe véve néhány déli állambeli város és jó néhány észak-amerikai, mint Minneapolis Minnesota államban, a Kanadához közeli Pittsburgh Pensilvaniában vagy az oregoni Portland egészen a kanadai határnál.

Az amerikai Portland jövője például nem sötét

A medium.com Amerikánál távolabbra is tekint egyik cikkében, amelyben felsorol 5 várost a világban, ahol még 2100-ban is jó lesz lakni a klímaváltozás hatásait figyelembe véve. Ezek szerint jó kilátások vannak Grönland fővárosában, Nuuk-ban például, ahogy a szibériai Egvekinotban is. A klímaváltozás egyik „győztes” városa lehet még az USA-beli Mangor Maine államban, egészen fent, az észak-keleti csücsökben, a New York állambeli Buffalo, de remek esélyekkel indul a klímaharcba a kanadai Iqaliut városa is (Nunavut-ban).

A tech.co oldal listája különösen tetszik, itt ugyanis kizárólag technikai fejlettség alapján rangsorolják az országokat. Ez ugyan rengeteg aspektust kihagy, de izgalmas mozgatórugója ez a klímaváltozás elleni „harcunknak”. Vajon tényleg a technika menti majd meg az emberiséget? A listában szereplő országok biztosan hisznek benne. Összeállításakor -sok máson kívül- figyelembe vették például, hogy az országban a lakosság hány százalékának van ma okostelefonja, mennyit költ az állam kutatás-fejlesztésre vagy azt is, hány robot jut az iparban 10 ezer emberre. Természetesen Dél-Kora vezet ezen a listán, második Szingapúr, harmadik Svédország. Őket követi az USA, Hollandia, Németország, Kanada és Ausztria.

Svédország. Kicsit zord, de elég magasan van, lesz iható víz és a klíma is elviselhető lesz. Majd megszokjuk.

Lehet választani.

De hogy kik lesznek az elsők, akik a klímaváltozás jövőbeli hatásai miatt veszik meg a repülőjegyüket csak oda, mielőtt megindulnak a végeláthatatlan tömegek? Meglátásom szerint a történelmet mindig a vagyonosok és a vakmerők alakították, így kétségtelen, hogy az emberiség jövőjét is ők döntik el. Te vagy a gyereked melyik csoportba tartozik?



Címkék: