A G7 számolt be arról, hogy az új brazil elnököt nem nagyon érdekli az esőerdő, már csak a piac védheti az Amazonas-medencét. Jair Bolsonarot annyira hidegen hagyja a téma, hogy választási programjában nem szerepel az Amazonas-medence, a környezetvédelmi minisztériumot pedig beolvasztaná a mezőgazdasági tárcába, vagyis a környezetvédelmet alárendelné a mezőgazdaság érdekeinek.

Bolsonaro a farmereket is úgy nyerte meg magának, hogy “jogbiztonságot” ígért nekik, ami azt jelenti, hogy korlátozni fogja a környezetvédelmi szabályok betartásán dolgozó állami hatóságok jogosítványait.

Kép forrása: Pixabay

 

A farmerek jelenleg a földek 20 százalékán irthatják az erdőket a védett részeken, aki ezt nem tartotta be, azt szigorúan megbüntették, az új elnök viszont pont ezt az állami kontrollt akarja visszafogni a programja szerint. Ez már a választások alatt is iszonyú károkat okozott, a farmerek ugyanis vérszemet kaptak, és

egy hónap leforgása alatt 545 négyzetkilométer esőerdőt irtottak ki.

A törvény átírásához persze az elnöknek az alsóházban és a szenátusban is komoly politikai támogatottságra lenne szüksége, ennek a realitását pillanatnyilag szinte lehetetlen megbecsülni – írja a G7.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: