Lássuk be, a felújítás mindig nagy macera. A forgatókönyv ugyanaz, az ember nagy elánnal nekikezd, majd mikor a ötödik gyártónál, a harmadik kivitelezőnél, és ezek kombinációjából a huszadik árajánlatnál jár, már kezdi elveszíteni nem hogy a lelkesedést, de még a türelmét is, és azt is megbánja, hogy egyáltalán belekezdett.

Tudom, mi is végigjártuk ezt az utat, és volt olyan pillanat, amikor azt gondoltam, hogy hagyom az egészet a francba. De most, hogy a frissen beépített, három rétegű üveggel ellátott, tökéletesen hőszigetelő vadonatúj teraszajtó üvegén át bámulok kifelé, örülök, hogy nem adtuk fel félúton.

Szóval íme egy útmutató, ami átvezet a főbb buktatókon, mindazoknak, akik azon gondolkoznak, hogy belevágnak az otthonuk vagy a nyaralójuk hőszigetelésébe. Mi egy 35 éve épült balatoni nyaralót szeretnénk egész évben lakhatóvá varázsolni, ami bizony nagy meló, így jobbnak láttuk lépésről lépésre venni az akadályokat. A tetőt hőszigeteltettük először, most pedig lecseréltük az összes nyílászárót. Lássuk, hogyan érdemes belekezdeni a projektbe.

Tervezzünk jó előre

A nyílászárókat nagyjából 4-6 hét alatt gyártják le, attól függően, hogy az ember fehéret vagy színeset rendel. De ez a kisebbik gond, a szűk keresztmetszet, hogy a kivitelezők mikor tudják azokat beépíteni. Úgy tűnik, hogy az egész ország építkezik, ugyanis a szakemberek több hónapra, esetekben akár fél évre előre be vannak táblázva, így ha mondjuk tavasszal szeretnénk lezongorázni az ajtó-ablak cserét, igencsak időben le kell fixálni az időpontot. A munka aztán már egy nap alatt megvan, de odáig el kell jutni valahogy.

Nagy az árkülönbség, érdemes rászánni egy kis időt

Na ha fejben megvan, hogy mikor kívánjuk szétverni a házat, ki kell választani az ajtókat és ablakokat. Mi azt a tanácsot kaptuk, hogy leginkább a német márkák, vagyis a Kömmerling és a Gealan mellett tegyük le a voksunkat, mert bár megkérik az árát, viszont igen magas minőségűek, és garantáltan alacsony a hőátbocsátásuk, és hát ugye ez lenne itt a lényeg.

Szerencsére ma már az ember a laptop előtt ülve gond nélkül be tud kérni árajánlatokat, csakhogy azért ahhoz tudnunk kell, hogy pontosan mit is akarunk venni. Szóval rendelkeznünk kell az összes nyílászáró pontos méretével, és az egyéb igényekkel, mint toktoldó, redőny, szúnyogháló, könyöklő, savmart üveg, felülvilágító stb.

Bizony hosszú a lista, és üzletenként igen eltérő lehet az ár. Mi 2 bejárati ajtót, két nagyméretű teraszajtót, hat ablakot és két ablakkal egybevasalt erkélyajtót cseréltettünk, és erre 1.6-tól 2.3 millióig terjedtek az anyagárajánlatok. Szóval ha nagyjából tudjuk, hogy milyen minőséget keresünk, azt nézzük meg több helyen is, mert nagy az eltérés.

Egy nyaraló felújításánál, ami sokszor 100-200 kilométerre is lehet az otthonunktól, nem egyszerű gyártót és kivitelezőt találni. Ezért mi olyan céget választottunk, akiknek az ország egész területén vannak üzleteik, és így a Budapestiben kiválasztottuk a kiállított darabok közül, hogy pontosan mit akarunk, milyen színt, designt, extrákat, és utána egyeztettünk a balatoni szaküzlettel, akik vállalják az ottani kivitelezést.

Mi alapján válasszunk?

Ha már elméletben összeállt a fejünkben a kép, akkor jön a lényeg. Választani kell a két és három rétegű üveg, a 5-6-7 légkamra, a tömítések, a hideg és a melegperem között. Ezek azok a tényezők, amik a hőszigetelőképességet befolyásolják, a többi csak esztétikai kérdés.

Az ablakok energiahatékonyságát U értékkel adják meg, ez a hőátbocsátási tényező, ami azt a hőmennyiséget határozza meg, amely az adott szerkezet 1 m2 felületén 1 másodperc alatt átáramlik, amikor a külső és belső hőmérséklet különbsége 1 fok. Nyilván az a cél, hogy ezt a számot a lehető legkisebbre redukáljuk, ugyanis ha már milliókat költünk arra, hogy hőszigeteljük a ház falát, nem szeretnénk, ha a meleg kiszökne az ablakon.

Na most, a régi ablakokat egy réteg üveggel gyártották, aminek nagyjából 5 az U értéke, a ma legelterjedtebb két rétegű ablakoknak 2 körüli, a három rétegűeknek pedig mindössze 1. Ezt még tovább csökkenti, ha a légkamrák száma magas, valamint ha meleg peremmel szerelt az ablak.

Mivel minél magasabb a légkamrák száma, annál vastagabb az ablakprofil, és annál nagyobb beépítési mélységet is kíván, így mi a köztes megoldást, a háromrétegű üveget, és a hat légkamrát választottuk, hogy ne legyenek annyira robusztusak az ablakok.

A design már csak pénz kérdése

Ezen felül, már minden csak esztétikai és kényelmi kérdés. A nyílászárók színe az egyik legszembetűnőbb dolog, de azt tudni kell, hogy jócskán, akár 30 százalékkal is megdobhatja az árat, ha fehér helyett színes kereteket szeretnénk a palettáról. A legdrágább a 2 színű verzió, ami belül mondjuk fehér, kívül pedig barna, hogy egyszerre passzoljon az enteriőrhöz és külső designhoz.

Választhatunk a nyíló, a bukó-nyíló és a toló-bukó ablakok és ajtók közül. De nagy buktató, és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a kiállítóteremben, hogy mondjuk egy 3 rétegű, 7 légkamrás 2 méter széles teraszajtó szárnyat szeretne-e minden nap két kézzel emelgetni, mert a toló-bukó szerkezet csak úgy siklik a mediterrán szállodákban, csakhogy azok nem is hőszigeteltek, így a magyar valóságban igencsak taszigálni kell őket. Én egészen addig ragaszkodtam a toló-bukó verzióhoz, amíg rá nem jöttem, hogy marha nehéz mozgatni, ha nagyméretű az ajtó, és nálunk az.

Persze erre is van megoldás, a kényszerműködtetéses szerkezet, aminek köszönhetően a mozgó szárnyat nem kézi erővel kell ki- és bebuktatni, csakhogy maga a toló verzió is jóval drágább a nyílónál, a kényszerműködtetésű pedig még arra is jócskán rátesz, ezért úgy döntöttünk, hogy egy évente pár hetet használt nyaraló esetében, nem ez a legfontosabb.

Ha az egész házat hőszigeteljük, akkor mint nálunk is, a nyílászáró cserével kell kezdeni, viszont mivel később felkerül kívülre a hőszigetelő anyag, annak helyet kell hagyni, így ne felejtsük el, hogy toktoldózni kell a nyílászárókat, a hőszigetelő réteg vastagságától függően.

Mi szeretjük nyitva hagyni nyár estéken az ajtókat, ablakokat, hogy bejöjjön a friss levegő, csakhogy a szúnyogok is szeretnek bejönni ilyenkor, így vakolható, külső kombiredőnyökkel kértük az új nyílászárókat, amikben így beépített, rolós szúnyoghálók is vannak, a redőnyök mellett.

Amiről sokan elfeledkeznek, hogy bizonyos helységekre, mint például a fürdőszoba, érdemes savmart vagy csincsilla ablaküveget rendelni, mert így nem látnak be, viszont a fény gond nélkül átjön az ablakon, és nem kell a függönnyel bajlódni.

Mi ezt a megoldást választottuk a fürdő mellett a bejárati ajtó esetében is, amibe a tiszta üvegű felülvilágítón kívül három savmart díszbetétet is kértünk, hogy minél világosabb legyen az előszoba, viszont ne lássanak be az ajtón.

Lesz pár hetünk előkészülni

Ha sikerült minden apró részletet eldöntenünk, és elnyerte az előzetes árajánlat a tetszésünket, kijönnek és milliméterre pontosan felmérnek mindent, ami alapján kapunk egy végső ajánlatot. Azért arra készüljünk fel, hogy itt még felmerülhetnek nem várt költségek.

De ha minden kerek, és leadtuk a megrendelést, és már a kivitelező is bevéste a naptárába a mi házunkat, akkor nincs más hátra, mint kivárni a gyártási időt. A beépítés előtt pár nappal indulnak be a dolgok, ugyanis a régi ablakok kibontása elég nagy porral járhat, így érdemes mindent letakarni, elpakolni, felszabadítani az ablakok környékét. Kezdjünk hozzá időben, meglepően nagy meló.

A beépítés már megy, mint a karikacsapás

Maga a nyílászárócsere már egy leányálom, az azt megelőző megpróbáltatásokhoz képest, és költségben se ez a húzós rész. A kétmilliós anyagárra a kivitelezés 200 ezret tett még rá, és két nap alatt lezavarták az egészet.

Első nap kikaptak mindent a helyéről, majd előkészítették az új nyílászáróknak a terepet, és már mehettek is a helyükre.

 

A második napon pedig felkerültek a redőnyök és szúnyoghálók, és már kész is volt minden. Mivel kívül még ezután kerül majd fel a hőszigetelés és az új vakolat, burkolat és hasonló finomságok, így kívülről még félkész a hatás, hiányoznak a párkányok. De egyszer csak elkészül minden, ígérem, beszámolok a fejleményekről.



Címkék: