És hogy miért épp 80 dekát? Nos, ennyi a 2017-es magyar méz átlagfogyasztás, ami évek óta növekvő tendenciát mutat. Bár hátra is dőlhetnénk az ügyben, kár lenne megtenni, mert az ismeretlen, avagy inkább még fel nem tárt, okok miatt bekövetkezett tömeges méhpusztulások után megmaradt méhcsaládok sorsa a fogyasztók kezében is van.

A mézfogyasztás nem csak a szervezetünknek hasznos, hiszen megvásárlásával hozzájárulunk a hazai méhcsaládok (és az ebből élő 20 ezer magyar gazda) fenn- és jó kondiban tartásához, ami egész környezetünk számára létfontosságú beporzási tevékenységük miatt. Egyszóval, együnk több mézet!

Ha azonban kiver a víz az ízétől és soha nem tennéd teába sem, van néhány izgalmas receptötletem ezeken a cukorkákon kívül, amikkel könnyen ráveheted magad és a családodat a fogyasztására.

Kattints az ételek nevére a receptért!

Mézes-mustáros pulyka

Ezt az ételt sokszor elkészítem az Ízesmester oldalról, mert nem csak én imádom, hanem a gyerekek is, ami nagy szó. A méz ízét nem érezni, ám egy különleges édeskés ízt igen, ami remekül passzol a fokhagymához is.

Kép az ízesmester.hu oldalról

Mézes-tejfölös pudingos szelet

A Nosalty-n is megtalálható mézes süteményrecept anyósomék egyik slágere, minden télen lesz belőle pár tepsivel. Mivela  méz a tésztájába kell, a mézutálók is könnyedén veszik a akadályt.

Kép a nosalty.hu oldalról

Gyömbéres-mézes kacsasült birsalmás káposztával

Mautner Zsófi receptje legalább olyan tökéletes mint a videó végeredménye: az elkészült étel. A karácsonyi asztal vagány főétele is lehet még belőle.

Mézes-fűszeres sütőtök ital

A tél zöldségét nem csak enni lehet, amire isteni példa ez a mézes-fűszeres ital. Reggelire éppen jó lehet egy pohár víz után.

Kép a mézgyógyász.hu oldalról

Szilvás fahéjkrémes szelet

Nálunk ez egy születésnapi sütemény a családban, éppen 2015 óta, amióta megjelent a Nők Lapjában. Egy trükk a recepthez: fagyasztott szilvával sokkal finomabb, mint befőttből, ezért inkább a fagyasztóládákat pásztázzuk a boltokban, vagy kérjünk a szomszédtól. Ha van szilvafája, biztosan akad pár zacskó magozott szilva a fagyóban.

Kép az nlcafe.hu oldalról

Tiramisu a Jézuskától

A “Két cica konyhájában” ilyen csodálatos desszertek is készülnek. Ha elolvasod a receptet, rögtön rájössz, miről beszélek. A Jézuska idén nálunk is hozni fog ilyet, már megrendeltem. 😉

Kép a kétcicakonyhaja.blog.hu oldalról



Címkék: