Aki vidéken született, tudja, csakis a pálinka számít igazi gyógyszernek. Az anyósomék mézzel keverve iszogatják lefekvés előtt, a nagynénémék meg ezzel gargalizálnak, ha beüt a toroknyavalya. Őrülten hangzik, de szerintük használ. Nekünk, városban, sima gyógyszereken felnőtt proliknak viszont még mindig nem sikerült megszokni a dolgot, ezért a kemikáliákat minimalizálva, a természethez közelebb kerülve előkerülnek dédnagyanyáink és a Youtube-sztárok trükkjei a polcról, akarom mondani a fazékból. Ezúttal megnézzük, milyen gyógyító cukorkák mentik meg nekünk az őszt!

Mézes nyalóka

Ahogy ismeretes, gyakorlatilag minden bajra jó a méz azzal az előnnyel, hogy nincs benne alkohol. A torokgyulladás pedig egy olyan terület, ahol szinte nélkülözhetetlen. Aki szereti, máris előnyben van! Keverhet bele reszelt gyömbért, fekete retket, vagy szegfűszeget is. Az egyik, sok gyerekkel megáldott szomszédom készít belőle mindig nyalókát is, mert ebben a formában könnyű a kicsikkel is megetetni. Szerinte a vegyes virágméz a leghatékonyabb hozzá. Ő ebből a videóból tanulta, lássuk:

Gyógyteás cukorka

Először is, igyuk-igyuk-igyuk! Torokgyulladás és nátha esetén én ezeket használom külön-külön, vagy kombinálva: kamilla, hársfa, kakukkfű, zsálya. Fertőtlenítő, nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt szerintem kellene mindenki polcára belőlük. De tudom, sajnos nem mindenki szereti a gyógyteákat meginni, vagy szimplán jól jönne egy instant megoldás, ami kisebb mint egy termosz. Nekik lesz tökéletes választás ez a tetszőleges, főzött gyógyteából készített cukorka:

Gyömbéres-citromos-szegfűszeges

A gyömbér és citrom klasszikus párosítás megfázás esetére. Cukorka formájában azonban ritkán kerül elő, pedig könnyen magunkkal vihetjük gyógyító erejüket. Különösen jó az alábbi videóban, hogy szegfűszeget is tettek a cukorkába. Tudtátok, hogy nagyon sok afta és torokgyulladás elleni gyógyszerben is megtalálható erős fertőtlenítő hatása miatt?

Gyógynövényes trüffelgolyó

Jó-jó, nem cukorka, de kicsi, elcsomagolható és gyógyhatású, így bevettem ezt a csodás csokibonbont a bandába. Bármilyen csokoládéhoz és a torokfájásodhoz jól illő, porrá őrölt fűszert használhatsz hozzá. A videóban méz, gyömbér és rózsaszirom került bele.

Sok folyadékkal, kellő pihenéssel és ezekkel az édességekkel gyorsan megy majd a gyógyulás. Mielőbbi jobbulást!

(Főkép: flickr)



Címkék: