“Az elektronikai termékek előállítása súlyos környezeti- és társadalmi hatásokkal jár. Gondold át ezeket is, mielőtt bedőlsz a Black Friday reklámoknak és új kütyüt vásárolnál! Támogasd inkább a tervezett elavulás betiltását szorgalmazó petíciónkat!” – írja Facebook oldalán a Fenntarthatóság Felé Egyesület.

Ugye neked is feltűnt már, hogy az idősebbek pláne mennyit emlegetik a régi elektronikai eszközök kapcsán, hogy azok bezzeg milyen sokáig bírták? Évtizedes tévéket és hűtőket még most is találni itt-ott, de egyre kevésbé jellemző, hogy sokáig bírná bármelyik elektromos háztartási eszköz, vagy egyéb kütyü. Vagy ha nem is romlik el, pár évente jön egy jobb, egy szebb és mi rohanunk is lecserélni. Akár hitelre is. Őrület, nem?

A televízió pár év után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai rövid időn belül tönkremennek. Ez véletlen lenne? Vagy ez a termékek előre kigondolt tervezett elavulása? Azt látjuk, hogy a mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik. Mindenki tapasztalhatta már a tervezett elavulást anélkül, hogy tudta volna mi az. Azt még kevésbé, hogy miért van és mik a következményei. Pedig lehet tenni ellene!

A Fenntarthatóság Felé Egyesület a fenti sorokkal aláírásgyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy megnehezítsék a tervezett elavulást (azaz a gyártó tudatos célját arra, hogy a termék élettartamának csökkentésével a vásárlót új eszköz megvételére ösztönözze). Követeléseiket itt olvashatod.

És hogy miért rossz ez? Rossz a környezetnek, mert az eszközök előállítása, használata és a keletkező veszélyes hulladék mind teher a bolygónak. És rossz az embereknek: az eszközöket távol-keleti gyárakban sokszor embertelen körülmények között szerelik össze, vagy nem megfelelő munkavédelem mellett.

Egy dokumentum film is készült a témában. A Szembesítés Ji JeTing történetét dolgozza fel, aki foglalkozásból eredő leukémiában szenved, és megpróbál kártérítést kapni a munkaadójától. A film vetítési időpontjait itt találod. A petíciót itt tudod aláírni.

Forrás és képek:  Fenntarthatóság Felé Egyesület

Kiemelt kép: wikimedia.org



Címkék: