A Kis-Balaton a hazai természetvédelem emblematikus helye, ahol egy teljesen formabontó, mégis tájba illő, külső energiaforrást nem igénylő látogatóközpont kivitelezése kezdődik meg, földtakarással és növényekkel a tetején, napelem-parkkal, talajszondás fűtési rendszerrel – mondta Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a létesítmény alapkőletételén Fenékpusztán csütörtökön.

A Kis-Balaton Látogatóközpont megépítését és a Fekete István Emlékhely fejlesztését magában foglaló projekt 1,2 milliárd forintos uniós támogatással valósul meg.

A tervek szerint 2020 június közepéig épül meg a Kis-Balaton kapujának is nevezhető új látogatóközpont a Vönöczky Schenk Jakab kutatóház szomszédságában, mintegy 1300 négyzetméteren, moziteremmel. Lesznek kültéri attrakciók, köztük játszótérrel. A projekt részeként a Diás-szigeti emlékház mellett felújítják a Matula-kunyhót is, és sor kerül eszközbeszerzésekre.

Az alapkőletétel azért húzódott, mert a pályázat óta jelentősen nőttek az árak, és 245 millió forint többletköltség merült fel az eredeti árkalkulációkhoz képest, amit sikerült szintén elnyerni támogatásként.

 

MTI, Wikipédia



Címkék: