A hatékony kertöntözésnek számos praktikája és aranyszabálya van, de nem csakezek az elméleti ismeretek szükségesek ahhoz, hogy a virágágyások és a gondosan nyírt pázsit soha ne szomjazzanak, hanem jól használható, tartós locsolóeszközökre is. Az már csak hab a tortán, ha ezek az eszközök a megbízható működés mellett jól is mutatnak a kertben. Úgy, mint például a Fiskars XL automata tömlőkocsija, amely 2019-ben elnyerte a Red Dot „Legjobbak legjobbja” nevű rangos design-díjat.

Már nagyon szomjas volt a kert – a Fiskars segítségével alaposan „megitattuk”

Pozitív első benyomások

Mindenekelőtt azt tapasztaltuk, hogy már az az első érintések is bizalomgerjesztők, és a megszokott Fiskars minőség érzetét keltik fel a használóban. A gyakorlat később igazolta, hogy ez a hatás nem csak felszínes, hamar lepergő make-up a készüléken, hanem egy magas színvonalú belső műszaki tartalom „kisugárzása”, mert a berendezés egész nap hibátlanul, könnyedén és szó szerint gördülékenyen végezte a feladatát, és hatékonyan dolgozott a kezünk alá.

Jó kapcsolat

Mivel egy komplett szettet választottunk kipróbálásra, amelyen állítható öntözőfej és többmenetes csaptelep csatlakozó volt, nem kellett volna bíbelődnünk azzal, hogy a 20 méteres kimeneti- és a 7 méteres bemeneti tömlőre gyorscsatlakozókat szereljünk, hanem egyszerűen csak „rápattintottuk” a többmenetes csatlakozót a kerti csapra, és már kezdődhetett is az öntözés.


Simán gördül

A legnagyobb buktatóval általában akkor szembesül az ember az ilyen szerkezeteknél, amikor fel-alá sétálgat a kertjében és próbálja maga után húzni a locsolótömlőt. Sok dob ekkor felborul, a slag beakad, nem tekeredik le rendesen, és ezzel több bosszúságot okoz, mint hasznot. A Fiskars dobja viszont eleve fekszik használat közben, ráadásul a tengelye körül 360 fokban forog is, így a felborulás szóba sem jöhet, mint ahogy az sem, hogy akadozva kövesse az ember lépteit a letekeredő tömlő.

Ez a dob ugyanis olyan simán forog, mint egy precíz csapágy: könnyedén csévélődik a tömlő, és akadálytalanul, ráncigálás nélkül távolodhatunk a szerkezettől, amikor a kert túlsó végében lévő növények locsolására indulunk. A locsolás végén a tömlő visszacsévélése ugyanilyen magától értetődően és könnyen történik akár kézzel tekerjük a dobot, akár az automata visszacsévélést választjuk.

Mi nem a falra szerelhető modellel dolgoztunk, de arról is éppen ilyen könnyedén „tekeredett le” a tömlő

Nem tűnik el semmi

Mivel évről-évre több garnitúra öntözőfejnek és csatlakozónak veszik nyoma az egyébként nem túl nagy kertünkben, különösen örömteli volt látni, hogy a Fiskars készüléke ezeknek az elemeknek a tárolására is alkalmas. A tömlődob belsejében, egy fedél alatt átláthatóan és „feszesen”, zörgés mentsen elrendezhetőek ezek a kiegészítők a következő locsolásig. Ez még kompaktabbá és kezelhetőbbé teszi a készüléket, és megerősíti bennünk azt a kezdeti benyomást, hogy itt tényleg egy olyan minőségi és trendi dologról van szó, amely már a puszta megjelenésével is egy szinttel magasabbra emeli a kert összképét. És valószínűleg azonnal megirigyli tőlünk a szomszéd is, ha meglátja.



Címkék: