Tévhit: Ablaküveg mögött nem lehet leégni.
Valóság: Az üveg csak az UVB-sugarakat szűri ki, a sokkal alattomosabban ható (leégést nem okozó, ám a bőr mélyebb rétegeit roncsoló) UVA-sugárzás keresztüljut rajta, akár bőrbetegségeket is okozva.[1]

Tévhit: Ha tűz a nap, egy fél órára nyugodtan kimehetünk a kertbe fürdőruhában.
Valóság: Egy felhőtlen nyári napon 11 és 16 óra között nincs biztonságos mennyisége a napozásnak.

Ha az egészségről, az ártalmak csökkentéséről van szó, mindig a tényekre célszerű támaszkodni. Ugyanez a helyzet a dohányzás, a leszokás, az ártalomcsökkentés terén is.

Tévhit: A füstmentes technológiák is tartalmaznak kátrányt.
Valóság: Az égés nélkül működő füstmentes technológiák használata során nincs égés, nincs füst, nem keletkezik kátrány. A káros anyagok száma lényegesen alacsonyabb a füstmentes alternatívák aeroszoljában, mint a cigarettafüstben, azonban a káros anyagoktól kizárólag a leszokással szabadulhatunk meg teljes mértékben. Az egészségünk és a környezetünk egészsége érdekében a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem fogyasztunk dohány- és nikotintartalmú termékeket.

Tévhit: A nikotin felelős a dohányzással kapcsolatos legtöbb egészségügyi ártalomért.
Valóság: A dohányzással összefüggésbe hozható daganatos megbetegedések fő okozója az égés során keletkező füst. A füstmentes technológiák esetében nincs égés, így füst sem keletkezik. Azonban a nikotin sem kockázatmentes: erős függőséget okoz, számos negatív hatása ismert, például megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, és káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre.

Az egészségünk szempontjából a legjobb megoldás az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha pedig már dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink érdekében, valamint a környezetünkért is azzal tesszük a legtöbbet, ha végleg leszokunk. A leszokással ugyanis egyértelműen csökkenthető a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata. Már a leszokás első napjától kimutathatók a pozitív egészségügyi változások, ezért aki elhatározza, hogy leszokik, azt fontos minden eszközzel támogatni.Amennyiben a cigarettázásról történő leszokás valamilyen okból nem történik meg, mindenképpen indokolt tájékozódni az ártalomcsökkentésről. Mint ahogyan a napozásnak is létezik kockázatcsökkentett formája – de csak akkor, ha a tévhitek helyett tájékozódunk a tényekről.

Ez a médiatartalom társadalmi célú reklám, mely készült a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére. https://www.fustmentes.hu/

[1]      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3117975/



Címkék: