Tudtad, hogy július 3-a a zacskómentes világnap? Nyugi, én sem. Persze ma már szinte mindennek van világnapja, ami gyakran viccesen hangzik, de azért néha akad is némi értelme. Alapvetően nem a naptár megtöltése velük a cél, hanem a figyelem felhívása egy társadalmilag fontos ügyre, mint például, hogy lassan ellep minket a szemét. Persze ez nem tűnik fel nekünk, mert szorgalmasan hajigálunk kifelé mindent, de csak egyszer próbáld ki, hogy egy hétig nem dobod ki a vásárlások során kapott műanyag szatyrokat és vasárnapra garantáltan térdig fogsz bennük gázolni. Talán pont így jártak annak a két katalán civil szervezetnek a vezetői, akik 2008-ban kezdeményezték a zacskómentes világnap létrehozását, ami mögé azóta beállt az unió Európai Nulla Hulladék mozgalma, valamint kis hazánk képviseletében a Hulladék Munkaszövetség is.

Világszerte több millió tonnányi nejlon szatyrot gyártanak évente, mi pedig nagyjából 10 perc használat után már ki is dobtuk őket, főleg ha ingyen kaptuk a vásárláskor. Szerencsére ma már sok helyen pénzt kérnek érte az áruházak. Na egy szóval sem mondom, hogy örülök neki, mikor több tízezer forint kifizetése után még van képük pénzért adni a szatyrot, de magamat ismerve tényleg ez az egyetlen módja, hogy leszokjak a nyakló nélküli használatukról. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a nagy áruházak igyekeznek egyre zöldebb megoldásokat nyújtani a vevőknek. Számos helyen újrahasznosított anyagokból készülnek a bevásárlószatyrok, és ha visszaviszed őket mikor már elkoptak vagy elszakadtak, akkor ingyen kapsz egy újat helyettük. Sőt, vannak olyan boltok is, akik a szatyrokból befolyó bevételt jótékonysági célokra fordítják.

Még többet tehetünk a környezetünkért ha alternatív megoldásokat választunk a zacskó helyett. Kifejezetten sikkes fonott kosárral menni a piacra, vagy használhatunk praktikus összecsukható bevásárló kosarat is. Lenvászon táskát is hordhatunk magunkkal, amik között ma már vannak egészen divatos darabok is és könnyen ki is lehet mosni őket. Ha pedig hirtelen jön a vásárlás ötlete, és egyik sincs nálunk, akkor válasszuk a kasszánál a papír szatyrot, mert az teljesen lebomlik. Tehát zacsimentes napra fel!



Címkék: