Semmi kétség, az eper a kedvenc gyümölcsöm, akkor is, ha hivatalosan szamóca a neve. Egyszerűen lehetetlen eleget enni belőle, ezért azt javaslom, ültess most te is, ha szereti a család.

A megfelelő hely kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy az epernek nincs szüksége folyamatosan tűző napra, így viszonylag sok terület szóba jöhet. Nálam a kertben két helyen is van: az öreg körtefánk tövében egy körágyásban, és az északi fekvésű fakerítésünk mentén, ahova valójában talajtakarónak szántam. Mindkét helyet félárnyékosnak mondanám, ahol  a földieper remekül érzi magát. Ennek szimplán az az oka, hogy eredetileg az erdei szamócából nemesítették azokat, amiket ma ismerünk. Az erdőben pedig csak szűrt fény van, így eredeti tulajdonságai közül arra is lehet számítani, hogy nem ellensége az árnyék.

Akinek már van, láthatja, hogy június végére az eper növénye számos hosszú csápot növesztett már a szaporodás érdekében, amiken augusztusban gyökérzettel rendelkező új tövek virítanak. Keressük meg ezek közül az erőteljesebb, szép példányokat, válasszuk el az anyanövényről ollóval és ültessük el oda, ahova szánjuk, vagy hagyjuk a helyén. Ha beteg levelű növényeket észlelünk, minden foltos levelet távolítsunk el és vigyük a növények közeléből őket. Ha így járunk el, tavaszra általában nyoma sincs a vírusoknak, gombáknak. Ha jobban fertőzött a terület, a gyümölcsfáknak adott őszi-tavaszi lemosó permetből ő is kaphat.

Időzítés

Ha nincs otthon szaporítható tő, mostanában érdemes keresgélni a kertészetekben, nagyáruházakban vagy a piacon. Persze jövő tavasszal is lehet ültetni, de csak a most ültetett tövek fognak teremni a következő nyáron. Ugyanez igaz akkor is, ha késő ősszel, például október végén ültetjük el az új töveket, tehát állj neki már ma a projektnek, ha friss eperturmixot akarsz május végén!

Ültetés

Ültetéskor figyelj, hogy már fellazított, gyommentes helyre ültess és ha szükséges, javíts kicsit a talaj minőségén egy kis trágyával vagy komposzttal. Ültetés utén egy-két hétig ügyelj, hogy soha ne száradhasson ki. Ha minden jól ment, hamrosan új leveleket növesszt. Ekkor már kicsit lehet örülni, biztosan meggyökeresedtek az új helyükön.

Tél

Az epernek bakfitty. Szépen áttelel, nem kell sem takarni, sem mesét mondani neki esténként.

borítókép: Sharon Mollerus



Címkék: