Nem vitás, elindult az őszi kerti szezon. Mi sem bizonyítja jobban, hogy elárasztották a nagy áruházláncokat az olcsó, gyökércsomagolt rózsatövek. Jó-jó, lesznek még nagyobb halmok is, még csak szeptember eleje van, de elgondolkodni a dolgon már most érdemes.

Ha a kertészetekben 1500-2000 ft körül mozog egy tő ára, hogy lehet ennyire olcsó egy rózsa a nagyáruházakban?

És vajon megéri-e megvenni? Meghal-e, amint hazaviszem? Elfagy-e rögtön a télen? És megannyi kérdés kavarog a fejünkben… Nekem például évek óta, ezért tavaly tettem egy próbát és vettem nyolc, 300 forintos, gazdaságos rózsatövet.

Az ágyásszegélynek szánt öt sötétrózsaszínű törperózsa kiválóan bevált, szép terebélyesek, nem kaptak el betegséget, ebben az évben háromszor lettek tele virágokkal, így nem lehet egy rossz szavam sem, sőt. Gyönyörűek!

Az egyik bokorrózsa tavaszra, a téli takarás ellenére is, tökéletesen halott lett. A másik lazac színű bokorrózsa remekül helytáll. Sajnos kétszer is letaposták tavasszal a gyerekek, nem adta fel és virágba borult koranyáron. Bár sajnos kiderült róla, hogy egy évben csak egyszer virágzik :(, és a fekete foltosságot is elkapta, de ezt időben észrevettük és permeteztük. Azóta csinosan várja az őszi pihenőt. A sárga teahibridet anyósomnak ajándékoztam, amit nem is tehettem volna jobban, ugyanis csodás, hatalmas virágokkal ajándékozza meg az ottani előkertet, többször is a nyáron és beteg sem lett.

A következtetés így mindössze annyi, hogy a szerencsén és rajtunk is legalább annyira múlik, hogy sikeres lesz-e a rózsánk a kertben, mint a termesztésen és az áruházi tároláson. Lássuk el megfelelően és időben vegyük észre, ha betegség jelei látsznak.

A gondom csak annyi, hogy nem tudunk eleget a csomagolás alapján a rózsáról. Van rajta egy kép és egy kb típuselnevezés a nevén kívül. De sosem tudjuk meg előre, mennyire ellenálló a betegségekkel szemben, vagy hogy hányszor virágzik egy évben.

A kertészetekben ezt fizetjük meg. Nagyobb odafigyelés, tapasztalás jár a példányoknak, és nekünk több információ. Ezenkívül szinte soha nem kapni gyökércsomagoltat, hiszen szépen belenevelik őket a kaspóba, amit egész évben el lehet ültetni, ennek viszont ára van. A rózsának meg szezonja, tegyetek próbát ti is, ha mertek!

Vásárlási, ültetési kisokos olcsó tövekhez:

  • Nézzük meg a csomagoláson, Magyarországon termesztették-e a töveket? Hazait válasszunk!

  • Ha foltosak, betegnek tűnnek a tövek, hagyjuk ott.

  • Ne az utolsó pillanatban vegyük őket meg a boltból, mert addigra sokat álltak a melegben.

  • A csomagoláson látható ültetési útmutatót tartsuk be.

  • Két hétig tartsuk nedvesen a talaját.

  • Ültetés után az őszi, majd a tavaszi lemosó permetezés kötelező!

  • Idén már nem igényelnek metszést (ha csak nem lett rajta sérülés).

  • Csak semmi tápoldatozás ebben az évben! Különben nem tud felkészülni a télre a növény.

  • A fagyok előtt alaposan takarjuk be a töveket egy nagy kupac földdel. Elég, ha csak a felső pár centi látszik ki, ezzel biztosan túléli a telet.

Ilyen szép lett

Persze a fenti teendők a kertészetekben vásárolt rózsáknál is betartandók, ha igazán biztosra akarunk menni. Az viszont már csak egyéni vérmérséklet kérdése, végül honnan vásárolunk.

Sok sikert, sok rózsát a kertbe!



Címkék: