Amsterdamban található a föld legfenntarhatóbb irodaháza, a The Edge névre keresztelt Deloitte központ. Az épület olyannyira környezetbarát, hogy több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

A 2015-ben átadott 40 000 négyzetméteres épület homlokzatát úgy tervezték, hogy a napenergiát maximálisan ki tudja használni. A napelemek mellett földalatti termikus energiatárolók látják el az építményt. Az egész irodaház természetes fényben úszik a 15 emelet magas átriumnak és a ferde üvegtetőknek köszönhetően, és szinte lélegzik, ugyanis a természetes ventilláció révén az elhasznált levegő távozik és friss oxigén érkezik az épületbe.

Led panelek biztosítják a világítást, és egy 28 000 érzékelővel ellátott digitális mennyezet érzékeli a mozgást, így soha sehol nem ég feleslegesen egyetlen másodpercig sem a villany. Sőt az okos plafon azt is megmondja, hogy az irodakomplexum melyik részét mennyiszer használták, és hol szükséges a takarítás.

A dolgozók számára 500 férőhelyes biciklitárolót alakítottak ki, ami a világon egyedülálló. De nem ez az egyetlen kényelmi szolgáltatás. Az alkalmazottaknak saját mobilapplikációjuk van, ami reggel megmondja nekik, hogy merre a leggyorsabb a forgalom, az irodába érve jelzi, azt hogy melyik lift szabad, és ha belépnek a kávézóba felismeri őket a kávégép és fejből tudja, hogyan isszák a kávét.

Senkinek sincs fix irodája, az alkalmazás az aznapi munkájukhoz legmegfelelőbb álló, ülő vagy akár a teraszon kialakított szabadtéri munkaállomást kínálja fel a dolgozóknak. A rendszer még arról is tájékoztatja a munkatársakat, hogy mennyi energiát fogyasztottak aznap, így biztatva őket, hogy csökkentsék minél kisebbre az ökológiai lábnyomukat. Erik Ubels, a Deloitte informatikai igazgatója szerint a beruházás kevesebb, mint tíz év alatt megtérülhet. Reméljük, hogy egyre több ilyen irodaház épül majd.



Címkék: