Fanyar, kesernyés, egyszerűen fantasztikus saláta alapanyag, amit magról vethetünk, akár még most is, két-három hét múlva már ehetjük is. A rukkola (Eruca sativa) meglehetősen igénytelen növény. Félárnyékban, balkonládában is jól érzi magát, de ha a kertben vetjük, készüljünk fel rá, hogy terjed, és hamarosan a fülünkön jön majd ki, de sebaj, mert telis tele van vitaminnal (A, B2, B5, C, K) és ásványi anyagokkal. Csípős diós íze a nagyra nőtt leveleknek van, ha zsengén aratjuk, még kevésbé aromás. Fagyasztva, vagy főzve elveszíti aromáit és tartását, de nyersen akár pesztót is készíthetünk belőle: némi olajos mag (a drága fenyőmag is jó, de a hazai dió, vagy mandula is) és olívaolaj elég hozzá, de persze ha akad némi fokhagyma és parmezán, amit hozzáaprítunk, akkor csodára számíthatunk. Ha viszont nem bonyolítanánk, akkor csak szórjuk meg vele szendvicsünket, tésztánkat, vagy pizzánkat. Mint ezt itt:



Címkék: