Ha minidig is érdekelt az ügyességi biciklizés, tuti tetszeni fog a Szombathelyen épülő bicikliút, ugyanis tele van izgalmasabbnál izgalmasabb akadályokkal. A tervezők és a kivitelezők annyira kreatívat akartak alkotni, hogy helyenként fákat, villanyoszlopokat és még egy-két házat is beszúrtak a bringaútba, hogy garantált legyen az élmény.

Rendben, aláírom, hogy nem könnyű a már meglévő autóút és a járda mellé utólag beszerkeszteni egy biciklisávot is, de azt mondja meg nekem valaki, hogy amikor kimennek felmérni a terepet, és látják, hogy a tervezett útvonalba belelóg egy ház sarka vagy egy kandeláber, akkor miért is nem rajzolják kicsit át azt a nyomorult nyomvonalat. Mit gondolnak? Hogy majd a ház enged és arrébb ballag? Vagy mégis miben bíznak? Ők bizony, jó makacs magyar ember módjára ragaszkodnak az eredeti tervhez és a nem mellesleg súlyos adóforintokat tartalmazó 900 milliós költségkeretből elkezdik kiépíteni az eleve halálraítélt útvonalat.

Építik, építik és akkor egyszer csak jön egy villanyoszlop. Nézegetik egy kicsit, majd úgy döntenek, hogy sebaj, építsük gyorsan körbe, hátha nem tűnik fel senkinek. Szépen keresztülvezetik rajta az utat, még térkővel is körberakják, de láss csodát az oszlop mégsem annyira mutat jól a cangaút közepén, és talán mégiscsak szemet szúr majd valakinek. Szóval utólag, mert ugye mikor máskor, fogják és megnyomják az újratervezés gombot, és ha igazak a hírek, akkor a villanyoszlopot egy kicsit odébb tessékelik majd, hogy ne kelljen átugratni rajta kerékpározás közben.

Mondjuk nem tudom, min csodálkozunk, hiszen ugyanennek a brigádnak, az sem tűnt fel, hogy egy hatalmas lakóépületen keresztül vezet a kerékpárút a Diófa utcában.

Egy – szerintem szabad szemmel is jól látható – négy emeletes társasház éktelenkedett a tervezett útvonalon, és itt sem korrigálták a nyomvonalat, hanem nyílegyenesen belevezették a ház sarkába. Majd, mivel biztos az a legolcsóbb megoldás, utólag az egészet elkezdték kiigazítani és arrébb pakolni a biciklisávot és a járdát.

Szóval innen üzenjük, hogy nagyon örülünk az épülő bicikliútnak, ez egy remek beruházás, csak ha lehet akkor a kivitelezés közben többet ésszel, mint erővel!

Külföldön is találni hasonló gyöngyszemeket. Itt megcsodálhatód a remekműveket: https://momentummag.com/bad-bike-lanes/

kép: Wikipedia, Arne Hückelheim



Címkék: