A Pénzcentrum oldalán olvastam, hogy augusztus végétől csak felkészülten, saját szatyorral megy vásárolni a brit szigeten az ember, vagy megveszi a drágább neljlonszatyrot a Tescóban, aminek 94 százaléka már újrahasznosított műanyagból készült, és elhasználódás esetén kap egy másikat ingyen a boltban, de azt már ingyen.

Óriási dolog ez, remélem, egyre többen vesznek majd példát erről. Bár a hazai Tescóra sem lehet panaszunk ezen a téren, noha óvatosabban bánnak a dolgokkal errefelé, ha környezetkímélésről van szó. De nézzünk egy jó példát. A házhoz szállító szolgáltatásához hónapok óta egyetlen nejlonzacskót sem adagol, ha csak nem különösen indokolt a dolog. A szállítófiú behozza a házba, és a nagy ládákból egyenként pakol mindent az asztalunkra. Jól eső meglepetés volt ez a múlt hónapban nekem is, egyedül a Domestost találtam külön szatyorban. Kérdésemre el is mondta a srác, hogy ezentúl erre számítsunk.

Jó ez így. A drágább nejloszatyor esetében egyébként itthon is működött hosszú ideig a csere (mi lett ezzel a programmal?), de a kisebb szatyiktól még nem sikerült megszabadulnunk; bár az is igaz, hogy ma jóval vékonyabb anyagból készül, mint mondjuk tíz éve. És felfigyeltél már arra, hogy míg néhány évvel ezelőtt csak úgy, kérdezés nélkül adtak legalább 10 nejlonzacsit vásárláskor, ma már szintén kérdezés nélkül siklunk át a szatyor témán a kasszánál? Csak éppen zacskóadagolás nélkül. Határozottan vehetjük ezt a környezetkímélő szemlélet magyar verziójának, azt hiszem.

Miután fizetőssé tették, 2016-ban 72 százalékkal esett vissza az egyszer használatos zacskók forgalma az előző évhez képest az angliai Tescókban. Alapvetően ez is volt a cél a környezetszennyezés csökkentésének érdekében, éppen ezért gondolta azt az üzletlánc vezetősége, hogy tízhetes tesztidőszak alá vet néhány üzletüket, amely aztán olyan jól sikerült, hogy a modell megvalósul augusztus 28-tól.

Elő a vásznat és a cekkert! Nem csak a Tescóban lehet mellőzni a nejlonzacskókat. 😉



Címkék: