Vitathatatlanul nyár van, még a gatya is lerohad rólunk. Ha épp strandolsz vagy nyaralsz, akkor nagy mázlid van, mert akkor neked találták ki ezt az időt, de a városban az igát húzva már kevésbé kellemes. És akkor képzeld el, hogy valaki azt mondja, hogy vegyél fel egy földig érő szőrmebundát és flangálj abban egész nap a 40 fokban. Na hát ezt csinálják szegény blökik. Szóval képzelheted, hogy nekik milyen melegük van, ha mi sem bírjuk.

A legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben egész hétre Budapesten és nyolc megyében (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna). A napi átlaghőmérséklet 29 Celsius-fok felett várható, van ahol a déli órákban a 39 fokot is eléri, és este sem süllyed 23-30 fok alá a hőmérő higanyszála. Ennek bizony a fele sem tréfa, ekkora hőség ellen már védekezni kell, és nem csak nekünk de az állatoknak is.

Persze ha te megbuggyansz a napon, akkor a kis kedvenceidre se lesz aki vigyázzon, szóval kezdjük azzal, hogy magadat hogyan óvhatod meg a kánikula veszélyeitől. A legfontosabb, hogy ilyen időben fokozott folyadékbevitelre van szükséged, mindig legyen nálad egy üveg víz, és rendszeresen fogyassz belőle. Ha elfogyna akkor az utcákon már sok olyan tűzcsap van, amiből lehet inni is, és a közterületeken vizet is osztanak a nagy melegben. Ilyenkor kerüld a koffein, az alkohol és a magas cukortartalmú italokat és a zsíros ételek fogyasztását is. Időnként menj be pár perce egy klimatizált helyiségbe (pláza, patika, váróterem, bank), hogy kicsit tehermentesítsd a szervezetedet. Lehetőleg ne menj a napra 11 és 14 óra között, és mindig kend be magadat fényvédővel. Vegyél kalapot ha sokat kell a tűző napon lenned, néha a hajadat is jó ha bevizezed, és ha teheted akkor frissítsd fel magadat egy langyos zuhannyal.

Hacsak nem egy sivatagi róka a házi kedvenced, akkor az állataidra is fokozottan figyelj a hőség idején. Biztosíts nekik árnyékos helyet, ahova behúzódhatnak, mert a napon nagyon gyorsan hőgutát kapnak. A kutyád talpa megéghet a felforrósodott betonon, ezért kora reggelre vagy késő estére időzítsd a sétát, és ha van rá mód akkor ne az aszfalton sétáltasd. Naponta többször adj friss vizet a blökinek, és ha teheted akkor engedd be a klimatizált házba, vagy olyan helyre ahol a hűvös padlóra fekve kicsit tud hűsölni. Ha kertben tartod az ebet, akkor egy kutyamedence is jó szolgálatot tehet a forróságban, de azt is az árnyékba helyezd, hogy ne melegedjen fel benne a víz.

Soha egy percre se hagyj semmilyen kis kedvencet az autóban, még lehúzott ablak mellett sem, mert percek alatt az egekbe szökik bent a hőmérséklet és szinte megfő bent az állat, amitől akár el is pusztulhat. Ha azt látod, hogy a kutyád az oldalán fekve túlzottan liheg, a nyelve sötét lila lett vagy akár az eszméletét is elvesztette, akkor azonnal hívd az állatorvost, és amíg megérkezik a segítség próbáld lehűteni a kutya testét egy vizes törölközővel, ha magánál van akkor pedig próbáld itatni. Nyugi, nem tart örökké a hőség, még egy kicsit bírd ki és addig is vigyázz magadra és a négylábúakra is!



Címkék: