Az utóbbi években sokszor volt hangos a főváros attól, hogy több évtizede díszelgő fasorokat kellett kivágni egy-egy beruházás vagy építkezés miatt. Az adott helyen lakók mindig a elcsúfított környezet, a környezetvédők pedig a fák értelmetlen halála ellen tiltakoztak.

Csakhogy tegnap a Népligetben a 150 éves Főkert ünnepélyesen átadta azt a tekintélyes szerkezetet, ami nagyrészt megoldja majd ezt a problémát.

A 130 millió forintos idősfa-átültető gép úgy néz ki, mintha egy sci-fiből szabadult volna, hosszú csápjait egy teherautó hordozza gondosan. A masina ezen felében Európában egész ritkának számít.

A több mint hét tonnás szerkezet segítségével megőrizhetővé válnak a maximum 30 centiméter törzsátmérőjű, 15 éves körüli fák az idős fák.

A bemutatóval egybekötött ünnepélyes átadón, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Szabó József, a Főkert vezérigazgatója mondott beszédet. Mindketten elkötelezettségüket fejezték ki a főváros zöldterületeinek megőrzésével és növelésével kapcsolatban. Ezt a célt szolgálja a fél éve indult “10.000 új fát Budapestre” program is.


A látványos fatranszplantációs bemutatón egy 15 éves páfrányfenyőt, egy Ginkgo biloba-t ültettek át. A közel 10 méter hosszú és 2,5 méter széles, átültetőkanala akár három köbméteres földlabdát is képes kiemelni, így a termetes gép az átültetendő fával együtt akár a 35 tonnás tömeget is elérheti.

Az idős-fa átültetés még ennek a csodagépnek a birtokában is két évbe telik. A fákat elő kell készíteni a beavatkozásra, a kiemelő kanál méretével azonos körben a fa gyökerét át kell vágni, majd hagyni egy-két évet hogy a gyökérzet regenerálódjon. Ekkor a fa már nagy eséllyel túléli a költözést.

Nézzétek meg bemutatóról készült videót:
(kiemelt kép: FŐKERT)



Címkék: