Az Instagram egy új riasztási rendszert hozott létre, amivel mostantól figyelmeztetni tudja felhasználóit a vadon élő állatokkal való közös fotók készítésének káros hatásaira. A tény, hogy ilyesmire szükség van, egészen elképesztő, de sajnos az elmúlt évek bebizonyították, hogy az emberi hülyeség, pénzéhség és óvatlanság határtalan.

Az Instagram tele van vadon élő állatokról készült képekkel, beleértve a veszélyeztetett, egzotikus fajokat is. Csak két kattintás és máris jönnek a képek átölelt lajhárokról, kedvtelésből tartott cuki tigrisek vakarászásáról és a többiről. Az Instagram óriási, jelenleg 800 millió felhasználót szolgál ki, ezekre a fotókra is sokan kíváncsiak, így az ilyen képek száma is csak egyre nő. De mától az oldal egy értesítést küld mindenkinek, aki a vadon élő állatok fotózásával kapcsolatos hastagra, azaz egy címkére keres, amiben tájékoztatja az embereket arról, hogy a hashtag mögött állatbántalmazásról lehet szó. Az Instagram már magyarul is felugró üzenetet küld, ha valaki lekérdez például egy #slothselfie nevű hashtaget:

Forrás: instagram

Az üzenetben azt olvashatjuk, hogy az állatok elleni erőszak és a veszélyeztett fajokkal való kereskedés nem megengedett az Instagramon és a címke, amire rákerestünk, az állatokra vagy a természetre káros tevékenységekre ösztönző bejegyzésekre jellemző. A felhasználó ezután átkerülhet a Súgóban létrehozott oldalra, ahol még több információ várja a vadon élő állatok kizsákmányolásáról. Az oldal ezt folyamatot fogja használni például a #exoticanimalforsale hashtagnél is,  amivel az élő állatok értékesítését szokták hirdetni.

A National Geographic és a World Animal Protection negyedéves vizsgálata után döntött úgy az Instagram, hogy szükség van erre a lépésre. A kutatásban Amazónia vadon élő állatait figyelték, mivel a turizmus egyre nagyobb problémát jelentett a területen. A National Geographic szerint a nagy érdeklődés miatt az utazások szervezői illegálisan fogtak be vadon élő állatokat, ketrecben tartották őket és borzasztóan bántak velük csak azért, hogy a turisták fotózkodhassanak velük. Ezeknek a képeknek pedig nagy ára van, az állatok szenvednek és hamar elpusztulnak így, a fotók pedig csak ömlenek az Instagramra, valamit tenni kellett. Ez a probléma jelen van több országban is, például Thaiföldön és Indonéziában, ahonnan rengeteg ilyen selfie került fel az oldalra. De mit várunk akkor, amikor a bajba került állatokkal is így bánunk? A halálra fotózott delfinbaba, páva, vagy a fotó kedvéért partra rángatott cápa jól mutatja, hogy egy jó kép kedvéért mire vagyunk képesek.

Az Instagram több hónapon keresztül fejlesztette ki az érintett címkék listáját. Az ellenőrzött hastag-lista nem lesz nyilvános, így az oldal reméli, hogy az igény csökkenésével és azzal, hogy minden felhasználó figyelmét felhívják a problémára, csökkenni fog a vadon élő állatokat kínzó fotók száma.

Címlapkép: europress.com



Címkék: