A tél, még ha hideg is, azért meglep minket nagyszerű vizuális élményekkel, mint a dér lepte tájak, a tökéletes formájú hópihék, vagy az ablakon nyíló jégvirágok.

(kép:pixabay)

(kép: www.geograph.org.uk )

Csodadolgok különböző hőmérsékletű és halmazállapotú anyagok találkozásának köszönhetően, egyszerűség és összetettség, apró titkok a szemünk előtt.

(kép:flickr)

Így születik a jégvirág

Gyerekkoromban még csodálhattam az ablaküvegen felfutó, szebbnél szebb formákat öltő apró jégkristályok virágmintáit. A mai ablakszigetelési technológiák ezt már nem teszik lehetővé.

(kép:wikimedia)

Ugyanis a jégvirág nem más, mint speciális körülmények között képződő zúzmara, az egyik ilyen elengedhetetlen tényező pedig a vékony, alacsony hőszigetelő képességű ablaküveg. A jégvirág, a fűtött helyiségek ablakainak belső felületén jelenik meg a téli hidegben, amikor a kinti hőmérséklet nulla fok alá esik.

(kép:wikimedia)

A szoba levegőjének páratartalma magas, a meleg levegő pedig a kinti hideg által lehűtött ablaküveghez áramlik. Annak felületén apró kristálycsírák (por, karcolások) vannak, és meg is kezdődik a jégkristályok keletkezése.

Ha jégvirágot szeretnél párásíts

A meleg levegő az ablak közelében nagy mértékben lehűl, csökken a nedvességfelvevő képessége. Ezért az ablakon lecsapódik a vízgőz, vagyis a pára. Ez fagy meg az üvegen, és képez szabályos szerkezetű jégkristályokat, amik mérete a levegő páratartalmától függ. Minél párásabb a szoba levegője, annál nagyobb és bonyolultabb jégvirágok növik be az ablakot.

(kép:wikimedia)

(kiemelt kép: publicdomainpicture)



Címkék: