Egy barátnőmnek meglepi szülinapi süteményt készítettem éppen – na nem kell nyolcemeletes tortára gondolni, csak egy kis linzert meg kekszgolyót -, mikor egy darázsnak annyira megtetszett a konyhai idill nálam – édes illat, nyitott mézes csupor, lekvár, uralkodó piros és króm színek, és üvöltő Sum41, hiszen a punk zene csak úgy a jó, ha hangos, és persze tárva-nyitva ajtó, ablak-, hogy úgy gondolta, ez a habzsi-dőzsi őt is érdekli. Hívatlan vendég.

Ekkor toppant be hozzám kedves, és gyönyörű, hosszú, aranyló barna hajú másik barátnőm, aki retteg mindenféle szárnyas állattól, legyen az tollas vagy hártyás, tök mindegy. Miután félelmében befoglalta a fürdőszobát, közölte, hogy ő addig onnan ki nem jön, amíg el nem üldözöm a méhet vagy darazsat, vagy legyen az bármi is.

Ekkor fogalmazódott meg a gondolat bennem, hogy vegyük csak sorra a darázs és a méh közti alapvető különbségeket, ami a külsőt illeti. Persze-persze, tudom, hogy nem a külső számít, úgyhogy nézzük még meg további jellemzőiket, hogy biztosan meg tudjuk különböztetni őket!

Mivel több ezer fajról van szó, most is – mint mindig – akadnak kivételek, de most szorítkozzunk a nagy átlagra!

A méhek leggyakrabban barnák, aranybarnától a sötétbarnáig mindenfélék lehetnek, gyakran csíkozott a potrohuk, ilyen például a házi méhnek is. Tehát ne higgy Maja a méhecskének, mert egy méhecske nem úgy néz ki, mint ő. De azt hiszem, Micimackó sem valami biztos forrás ezügyben. Bezzeg a darázs. Maja inkább darázs a rajfilm szerinti ábrázolás alapján, ugyanis a darazsak fekete-citromsárga csíkozott mintázatúak. Tudtad, hogy még a lábaik is citromsárgák? A méheknek meg szőrösek a végtagjaik csakúgy, mint a kis testük. A darazsak viszont csupaszok, illetve enyhén szőrösek.

Méh – barna és szőrös (forrás: pixabay)

Darázs – Fekete és citromsárga (forrás: pixabay)

A méhekre és a darazsakra is egyaránt jellemző, hogy magányos illetve társas fajaik is vannak. Utóbbi esetén beszélhetünk rajzásról, ami a méhekre jellemző. Egyszer csak hopp, rengetegen vannak. Egy szempillantás alatt. Ezzel szemben a darazsak lassan gyülekeznek, ha például beveszik magukat egy családi házba, hetek alatt gyűlnek számottevő csoportba. Persze darázsból egy is sok. Ha május-júniust mutat a naptár – és nem csak elfelejtettél lapozni -, akkor valószínűleg méhekkel találkozol. Júliustól pedig darazsakkal futhatsz össze nagyobb eséllyel.

Azért a méhek sem vetik meg a redőnytokot vagy az eresz alját, de megtalálhatjuk őket odúban vagy a fákon is, ahová lépet építenek. Darázsfészket pedig akár földi lyukakban is találhatunk. A faodvakat és az épület kisebb, rejtettebb zugait pedig egyenesen imádják. Ők. Mi már kevésbé.

A méhek nektárfogyasztók és szőrös kis testüknek köszönhetően legfőbb beporzóink is. Köszönet, hála, szeretet és béke. Védd őket!

A méhek – többek között – imádják a repcét is (forrás: pixabay)

Megtörve ezt a lelki idillt, a darazsak ezzel szemben ragadozók, de gyümölcsöt és szerves hulladékokat is fogyasztanak. Mivel bármilyen szerves hulladékra rárepülnek a legveszélyesebb élelmiszerlátogatók közé tartoznak.

A méhek magatartása változó, vannak egészen békés hajlammal rendelkező fajok is, míg a darazsak többnyire agresszívabb, harciasabb viselkedésű élőlények. Nem véletlen “a darázs csípje meg!” mondás. Biztos te is ismered. Ugyanakkor mindkettőre igaz, hogy emberre csak úgy passzióból nem támadnak, csak, amennyiben fenyegetve érzik magukat. Például, ha hessegető mozdulatokat teszel, vagy egy 25 fős kerékpáros teljesítménytúrát teljesítő csoport tagja vagy, de legfőképp rosszkor, rossz helyen. Ilyen eset után akár hét szúrást is a magadénak tudhatsz. Tapasztalat.

Harcos és harcias darázs (forrás: pixabay)

És ha már szúrás, akkor azt fontos tudni, hogy az akció után a méh rövid időn belül elpusztul, hiszen a fullánk vége kampós, így – gerincesek esetén – a kampó bennakad, a fullánk pedig a potroh egy részével kiszakad. Horror. Bezzeg a darázs szabadon szúrkálódhat bármiféle következmény nélkül. Az élet igazságtalan.

A méh váladéka savas, a darázsé pedig lúgos, így a méhszúrást lúgos kémhatású (pl. szódabikarbóna vizes oldatával), a darázszsúrást pedig savas kémhatású szerrel (pl. ecetes vízzel) kell kezelni. 10-20 méhszúrás görcsöket és légzésbénulást okozhat, 200 pedig akár életveszélyt. Mindkettő méreganyagára kialakulhat allergiás reakció.

Nem mertem felvenni a darázzsal a konyhai-kesztyűs kezet, így miután kitessékeltem a lakásból és kikönyörögtem barátnőmet a fürdőszobából, folytatódhatott a sütikészítés. Ezek végül osztatlan sikert arattak.



Címkék: