A tömegpusztításra is alkalmas csilipaprikánkat egyik ismerősünktől kaptuk ajándékba. Persze nem rossz szándékkal, de a kóstolás utáni kínzó percek alatt ez azért nem volt egyértelmű. Bár az ázsiai konyha rajongóiként hozzá vagyunk szokva a csípős dolgokhoz, a Hajdú-Bihar megyéből származó cucc még minket is meglepett, ezek után száműztük a teraszra, napokig hozzá sem nyúltunk.

Bizonyossá vált, hogy a pho levesünkbe nem fogjuk karikára vágva áztatni, úgyhogy másfajta módját kerestük a felhasználásának, elfogyasztásának: ekkor jött az ötlet, hogy csiliszószt készítek belőle.

Hozzávalók 2.5-3 dl szószhoz:

  • 25 dkg kápiapaprika és csilipaprika, kb. fele-fele arányban
  • 2 db. nagyobb répa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db. paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 db. lime
  1. A sárgarépákat megpucolom, vékony karikákra vágom, és párolóban vagy kevés vízben puhára párolom.

  1. Míg a sárgarépa puhul, a paprikákat, paradicsomokat megmosom, a fokhagymát kikészítem. És itt jön egy fontos dolog: gumikesztyűt kell húzni. Sajnos én az első adagnál elkövettem azt a hibát, hogy kesztyű nélkül álltam neki a munkálatoknak. Komoly égési sérüléseket lehet szerezni, de az biztos, hogy az anyag egy napig marni fogja a bőrünket.

  1. A paprikát kicsumázom, és felszeletelve aprítógépbe dobom. Hozzáadom a félbevágott paradicsomot és a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Nyomok egyet a gépen.

  1. Amikor a sárgarépa már puha, leszűröm, majd az is belekerül az aprítóba. Mániám, hogy szinte mindenbe kerül lime, így azt sem hagyom ki, minimum egy felet belecsavarok a félkész szószba. Ezt már hosszabb ideig, akár 4-5 percig is turmixolom, hogy minél krémesebb legyen.

  1. A gyönyörűen élénk színű szószt átöntöm egy lábasba és lassú tűzön elkezdem főzni. Amikor már forró, egy kanál kristálycukrot, sót, borsot adok hozzá. Gyakori keverések közepette 20 percig forralom, hogy jól besűrűsödjön.

  1. A kész csiliszószt egy szűrőn jól átpasszírozom egy előre elkészített, sterilizált befőttes üvegbe. Befőzési fóliát rakok rá, a tetejét jól lezárom, és száraz dusztba fejtetőre állítva megvárom, míg néhány nap alatt kihűl.

  1. Száraz dunsztolásra én takarókat, párnákat szoktam használni egy félreeső helyen.

A szósz ezek után hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is, a végeredmény jócskán felülmúlja a bolti készítményeket. Sokkal krémesebb, sokkal csípősebb, az illata is intenzívebb.

A házi készítéső pho levesemre eddig sem volt panasz, de a házi csiliszósz fokozta a gasztroélményt. Burgerekhez, grillezéshez, szendvicsekhez is használom napi szinten. Persze csak módjával, hiszen eléggé megviselheti a gyomrot.



Címkék: