Ha arc- és bőrápolásról van szó, akkor én a természetes, házi készítésű krémeknek, kivonatoknak és kozmetikumoknak vagyok a híve. Szeptemberben a rózsavíznek van itt az ideje, úgyhogy a napokban nekiláttam az előállításának.

Nem muszáj a friss, egészséges rózsákat megkopasztani a kertben, az elhullajtott levelek ugyanolyan jók a főzetbe. Az viszont fontos, hogy vegyszermentes rózsák szirmait használjuk fel, ellenkező esetben ugyanis a főzésnél kioldódnak a káros anyagok, amik árthatnak az egészségnek.

Vegyünk elő pumpás flakont vagy parfümtartó üveget – kinek épp mi van kéznél, vagy mennyit ad az eleganciára. Ebbe kerül majd a rózsavíz.

Készítsünk elő desztillált vizet. Ha nincs otthon, csapvíz is megfelel abban az esetben, ha előtte jó hosszú ideig forraltuk.

A rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, utána hagyjuk a felesleges vizet lecsöpögni.

Egy nagy lábasba szórjuk bele a szirmokat, öntsük rá a desztillált vizet.

Tegyünk bele egy kisebb lábast, aminek a pereme alacsonyabb, mint a nagy lábasé.

A lábast fedjük le fedővel, de most úgy, hogy az most rendhagyó módon fejjel lefelé legyen rajta.

A megfordított fedőre rakjunk egy jégkockatartónyi jeget vagy jégakkut. Kapcsoljuk be a tűzhelyet. A víz gőze pillanatok alatt lecsapódik a jéggel lehűtött fedőre, és lecsöpög a kis lábasba: ez a rózsavíz.

Amikor a víz forrni kezd, vegyük le a tűzről, de még egy ideig hagyjuk rajta a fedőt. Ha kihűlt, megnézhetjük az eredményt: aranysárga, bódító illatú nedűt kaptunk.

Ezek után meg is tölthetjük a pumpás flakonokat, és tesztelhetjük a rózsavizet. Nagyon jó bőrtisztító és tonizáló szer, a ráncok ellensége, mindemellett pedig az ekcémás bőrre is nyugtató hatással van. A konyhában is hasznát lehet venni, mert igazán pikáns ízt ad a süteményeknek, szörpöknek és limonádéknak. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a ruháinknak friss rózsaillata legyen, vasalás előtt spricceljünk belőle a ruhákra. Csersavtartalmának köszönhetően megfelelő gyógyír lehet mandulagyulladásra és bélhurutra is.



Címkék: