Megint eljött ez a rózsaszín felhőben, virágillatban, csokoládé és plüss szívecske tengerben lubickoló, csodálatos Valentin nap. Szóval ha már elkerülni nem tudtuk, beszéljünk kicsit róla, méghozzá az egyik elengedhetetlen kellékéről, a vörös rózsáról. Íme pár megdöbbentő adat és néhány tipp az uraknak, ha idén is inkább a rózsát választanák a gyémánt helyett.

A világ rózsanagyhatalmai: Afrika és Dél-Amerika

 Bár a rózsa éppúgy virágzik hazánkban és Európa szerte is, a virágüzletek mégis import rózsákat kínálnak a szerelmesek ünnepén. Mondhatnánk, hogy biztos azért, mert tél közepén itthon még a rózsa se nyílik, de nem ez a magyarázat.

Kenya, Etiópia vagy éppen Kolumbia olyan ideális rózsatermesztési körülményekkel rendelkezik, valamint olyan hihetetlenül olcsó munkaerővel, hogy az utóbbi évtizedben rózsanagyhatalmakká nőtték ki magukat, és már szinte a világ összes országába exportálnak.

(kép: Dailymail)

Ráadásul nem is akármilyen, hanem a legjobb minőségű, hosszú szárú rózsák teremnek például Bogatában, ahol a 12 órányi természetes napfénynek, és a 8400 méteres tengerszint feletti levegőnek köszönhetően, több millió négyzetméternyi területet lepnek el a 2 méteres szárú rózsák. Kolumbiából évente 6 milliárd szál rózsát exportálnak, 90 különböző országba.

Már januárban levágják, amit te február 14-én megveszel

Csakhogy mivel Kolumbia és társai nincsenek a szomszédban, és az egész világ viráglázban ég február 14-én, ahhoz hogy mindenki megvehesse álmai nőjének a vágyott rózsacsokrot, a szállítmányok már januárban elindulnak.

(kép: Dailymail)

Egy repülőn több, mint 1 millió rózsa utazik, amiket gyakorlatilag hibernálnak, hogy kibírják Valentin napig, valamint ne kornyadjanak le mire a szőke herceg elér vele a királylány ajtajáig.

A kolumbiaiak drogot csempésznek a Valentin napi csokrokban

Nos, miután megtudtuk, hogy a fél világot Kolumbia látja el a csodálatos hosszú szárú vörös rózsákkal, azt sem árt megemlíteni, hogy ezt az ottani drogkartell állítólag okosan ki is szokta használni, és állítólag megspékelik a szállítmányt egy kis kokainnal is. Állítólag.

A szerelmesek ünnepének köszönhetően január végétől több mint napi 30 Jumbo (Boeing 747) teherrepülő indul útnak Dél-Amerikából, a fedélzeten 150 000 kilogrammnyi rózsával. Ezek először Miamiban landolnak, és egy részüket az Egyesült Államokban értékesítik, a többi pedig repül tovább Japánba, Európába és más célállomásokra.

(kép:latimes)

A columbiai drogkartell pedig állítólag meglátta a remek lehetőséget benne, hiszen kinek tűnne fel pár plusz kilónyi kokain a virágokkal teli dobozokban. Éppen ezért a több százezer kilónyi rózsát minden egyes alkalommal drogkereső kutyákkal és hightech kütyükkel világítják át. A 2016-os razziák során majdnem 100 kiló kokaint találtak a virágszállítmányokba rejtve.

Több milliárdot költünk Valentin napon virágra

Minket igazán csak az 1990-es években kapott el a Valentin napi őrület, ami az angolszász országokból ered. Ahogy a Haloweennek, úgy a szerelmesek napjának is Amerikában vannak a legnagyobb hagyományai, és a mai napig ott csinálják belőle a legnagyobb felhajtást.

A tavalyi év statisztikái alapján úgy becsülik, hogy az USA-ban idén február 14-én közel 20 milliárd dollárt, azaz 5000 milliárd forintot fognak elverni a szerelmesek, hogy bizonygassák mennyire szeretik életük párját, vagy esetleg valaki másnak a párját.

Ennek az összegnek a 35 százaléka landol majd a virágárusoknál, és az emberek 51 százaléka rózsával kíván kedveskedni, és ezeknek a Bálint napon eladott rózsáknak a 80 százaléka vörös.

 A méret a lényeg! Hány centi számít hosszúnak?

A hibrid rózsafajták, melyek szára akár 2 méter hosszú is lehet, nem csak elegánsak, de ez a hossz elengedhetetlen ahhoz, hogy a virágok hetekig szépek maradhassanak, amíg több ezer kilométernyi utat megtéve, végül valakinek a csokrában kötnek ki.

(kép: 48longsteams)

De hogy mikortól nyeri el a kitüntető hosszú szárú címet a rózsa? Legalább 60-90 centiméteres kell, hogy legyen a szára, amit speciális metszési technikával kell, hogy levágjanak, valamint a virágnak el kell érnie a legalább 5 centiméteres átmérőt.

A hét, amikor a rózsa kétszer annyiba kerül

A virágárusok álma tehát ez a nap, ugyanis anyák napja után ilyenkor könyvelik el a legnagyobb bevételt. Na persze ehhez az is nagy mértékben hozzásegíti őket, hogy Valentin nap hetében kedvesen megemelik az árakat, és amíg addig átlag 600 forint körül vesztegették a rózsát, az hirtelen 1000 forintot kezd kóstálni. Így azért nem nehéz rekordbevételt produkálni.

Miért pont a rózsa?

Nos természetesen nem kötelező ezt a virágot választani, hogy elmondjuk, mit is érzünk. Sőt, azt javaslom, hogy ha kicsit is ismered a párodat, válaszd inkább a kedvenc virágát, az sokkal többet elárul az érzéseidről és a figyelmességedről.

Viszont ha lövésed sincs, melyik az, a vörös rózsával nem lőhetsz nagyon mellé, ugyanis az a szerelmet jelképezi világszerte. Volt idő, mikor még nem a Tinderen küldözgettek szexuális ajánlatot a pasik, hanem jóval visszafogottabb módon, virágnyelven adták a nő tudtára érzéseiket. A 19.században a titkos üzenetet egy szál vörös rózsával tudták kedvesükhöz eljuttatni, ami a szerelem, a szenvedély és a szeretet jelképe a virágszótárban.

(kép: rosesonly)

És hogy mikor lett azzá? A legenda az ókorban keresendő, amikor is Afrodite a szerelem istennője rózsával díszítette haját, nyakát és gyakran még a lábai elé is azt szórt. Sőt szerelme, Adonisz is rózsabokorrá változott halála után, ezzel jelképezve a síron túli örök szerelmet.

Mit üzen a rózsák száma?

Az ízlésünk, a pénztárcánk és a szerelmünk lángolásának mértéke is meghatározhatja, hogy egy szál vagy egy szekérnyi rózsával állítunk be a leányzóhoz. Aki szereti a feltűnést, az küldethet egy hatalmas csokrot a hölgyike munkahelyére, az y generáció meg valószínűleg elintézi a dolgot egy rózsás emojival.

(kép: floweraura)

Viszont ha szeretnéd igazán megkomponálni a virágos üzenetet, nem árt ha tudod, mit üzensz egy, tizenegy, vagy akár több tucat virággal. Ha egyetlen szálat nyújtasz át, az nem azt jelenti, hogy csóró vagy, hanem hogy a másik számodra az egyetlen. Három virág elmondja helyetted, hogy „szeretlek”. Aki 11 szálat ajándékoz, az arra céloz, hogy ő maga a hiányzó darab a tökéletes egy tucatból. Aki pedig három tucatot szán a másiknak, arról tesz tanúbizonyságot, hogy a szíve örökre a másiké.

 Ciki, de elfelejtettem, hogy Valentin nap van

És végezetül két vicces statisztika, ami álljon itt jó tanácsként. Közvélemény kutatásokból kiderült, hogy azoknak, akik azt mondják a párjuknak, hogy ne vegyen semmit nekik, mert a Valentin nap hülyeség, 61 százaléka csak kamuzik, és bizony titkon reménykedik a meglepetés ajándékban.

És talán pont ezeknek a csalódott arcoknak, valamint a feledékeny férjeknek köszönhető a másik megdöbbentő adat, hogy bizony nem az előre megrendelt, vagy a pont 14-én vásárolt rózsák, liliomok, gerberák és orchideák vannak túlnyomó többségben, hanem a Valentin nap másnapján, február 15-én pánikhangulatban beszerzett virágok.

(kiemelt kép:pxhere)



Címkék: