A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány híre szerint egy héttel ezelőttig az 1980-as években történt utoljára, hogy láttak vadon élő hörcsögöt a Dunántúlon. Elköltöztek, kipusztultak a mezőgazdaság sajátosságai (pl. nagy mennyiségű vegyszerek) miatt és a korábban kifejezetten elterjedt kis rágcsáló védett fajjá „lépett elő” hazánkban és egész Európában. Éppen ezért óriási esemény, hogy a Vértesi Natúrpark területén ismét megjelentek!

„A hörcsögök visszatérése […] nagy valószínűséggel a Zámolyi-medence ÉTT-en végzett mozaikosabb és a Pro Vértes Nonprofit Zrt. természetgazdálkodási ágazatában végzett két évtizedes speciális vegyszermentes ökológiai gazdálkodásnak is köszönhető. A hörcsög egykor a vértesi parlagi sasok kedvelt zsákmányállata volt így e faj visszatérése nemcsak színesíti térségünk állatvilágát, de természetvédelmi szempontból igen nagy jelentőségű esemény.” Írja az Alapítvány beszámolójában.

Ez a helyes kis állat (Cricetus cricetus), nagyjából 20-30 cm hosszúságú rágcsáló, nagyjából 220-450 gramm közötti súllyal. Feje világosbarna, sárga és fehér csíkokkal, míg hasa fekete, háta világosbarna. Főleg éjszakai életet él és meglepő módon egyedül, ugyanis afféle kolóniákban élő magányos állat. A hímek és nőstények egyenként, külön föld alatti járatokban élnek és csak párzási időszakban kopognak át a szomszédba. Ami azért nincs messze, mert a kolónia tagjainak odúi közel vannak egymáshoz.

Amúgy mindenevő. De tényleg. A csupa zöld levél után könnyen lecsúszik bármennyi gabonamag vagy gyümölcs, de ha ezekből kifogy, falatozik a helyi rovarokból, gilisztákból és csigákból is. Sok más kisállathoz hasonlóan a hörcsög is téli álmot alszik október végétől, bár ő közben többször is felébred eszegetni a nyáron felhalmozott készleteiből, amit a pofazacskójában szállított odújába.

Mivel azonban ő maga is finom falatnak számít a vadonban, nagyon hiányzott már a helyi ragadozó madaraknak, például a baglyoknak és a parlagi sasoknak, valamint a görénynek vagy a rókának is, akik ezentúl színesíthetik a tányérra valót.

A természet és a tápláléklánc újra gazdagabb lett. Légy üdvözölve hörcsög!

(Kép: commons.wikimedia; Sphoo)



Címkék: