Azt hiszed jól bírod a csípőset? Erőspistát teszel még a fagyira is, mert szereted ha lángol a fejed? Na akkor most figyelj, itt a Sárkány Lehelete.

Jó magyar szokás megbolondítani mindent egy kis csípős paprikával, azt is amit nem kéne. Nálunk talán csak a mexikóiak vannak jobban oda a könnyfakasztó, nyelvzsibbasztó ételekért.

És hát mint mindent, a méregerős paprikák versenyét is számon tartja a Guinness rekordok könyve, és állandó harc folyik a legerősebb paprika címért. A Sárkány Lehelete pedig jött, látott és mindenkit lemosott a színről.

Trónfosztás chiliországban

2013 óta, az amerikai Carolina Reaper névre hallgató, Bhut jolokia és piros habanero paprikák keresztezésével létrehozott csili volt a világ legerősebbje. Ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy 1 569 300 as értéket ért el a Scoville skálán.

kép: Wikipedia

Majd jött egy Mike Smith nevű wellsi fickó, és bár nem állt szándékában, sikerült megalkotnia az akár halált is okozó, 2 480 000 SHU erősségű, találóan Sárkány Lehelete névre keresztelt brutális csilicsodát.

kép: Daily Post Wales

Csak, hogy tudd, hogy mit is jelent mindez, a magyar erős paprika olyan 1500-2000 SHU körül van, vagyis nagyjából a fasorban se, a rendőrségi paprikaspray és a katonai könnygáz pedig 2 000 000 és 5 300 000 SHU között mozog. Vagyis a Sárkány Leheletével simán véghez lehet vinni a egy katonai akciót is, ha kell.

Miben mérik a paprika erősségét

Ezeket a számokat, és így a világrekorder paprikák erősségét is a Scoville-skálán mérik. A paprikafélék csípősségét a kapszacin nevű anyag okozza, mely ingerli a bőr hőérzékelő képességét, különösen a nyálkahártyán. A csípősségi egység, azaz az SHU (Scoville heat unit) a kapszacin relatív mennyiségét mutatja a paprikában. A tiszta kapszacin 15 000 000 SHU erősségű (ezt teszik a paprika spraybe), míg egy közönséges paprika (mint például a tv paprika) 0 SHU értékű.

A Sárkány Lehelletével jobb ha nem játszol

Az előző rekordert, a California Reapert ma már bárki termesztheti, hazánkban is árulják a magját. De azért a vasárnapi húslevesbe óvatosan tegyük bele, ha nem akarjuk totál kiütni az egész családot.

Azonban az új rekordert, a Dragon’s Breath-t még a termesztője, Mike Smith sem merte eddig megkóstolni. Kíváncsiságból egyszer hozzáérintette a nyelve hegyéhez, de már ez is elviselhetetlenül égetett. Jobb is ha messziről elkerüljük a kis piros mérgest, ugyanis 2 480 000 SHU erősség azt jelenti, hogy ha valaki eszik a zöldségből, akkor akár anafilaxiás sokkot is kaphat tőle, mely egy súlyos allergiás reakció, ami végzetes is lehet.

Viszont csak mert nem lehet megenni, nem haszontalan ez a bivalyerős csili, ugyanis az orvostudomány ki tudja használni a benne rejlő erőt. Hatásos érzéstelenítőt tudnak belőle előállítani, mert a bőrhöz érintve pillanatok alatt teljesen lezsibbasztja azt.

kiemelt kép: Daily Post Wales



Címkék: