Öt évre megújítja a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyét az Európai Unió – adta hírül az Euractiv. Arról a vegyszerről van szó, amit korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége rákkeltőnek minősített, ezért az unióban sokan az azonnali teljes betiltását sürgették.

November 27-én viszont sikerült elérni az uniós tagállamok minősített többségét, melyek az öt évre szóló jóváhagyására vonatkozó javaslat mellett szavaztak. Erre most a korábban tartózkodó Németország is rábólintott, rajtuk kívül pedig még tizenhét tagállam szavazott a glifozát mellett (többek között Lengyelország, Bulgária és Románia, amelyek korábban a németekhez hasonlóan tartózkodtak). Kilenc tagállam voksolt a hatóanyag ellen, Portugália pedig tartózkodott.

A szavazás eredményének hallatán a Copa-Cogeca, az Európai Unió mezőgazdasági termelői szervezete csalódottságának adott hangot, a főtitkár, Pekka Pesonen szerint ugyanis annak fényében, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) is pozitív értékelést adott ki a hatóanyaggal kapcsolatban, a bizottságnak 15 éves meghosszabbítást kellett volna előterjesztenie. Hasonló álláspontot képvisel a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatal (Nébih) is, amely egyetért azzal, hogy a hatóanyag nem sorolható be a feltételezhetően rákkeltő szerek közé. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy Magyarország is az engedély megújítása mellett szavazott.

Belgiumban környezetvédők tiltakoztak a vegyszer ellen. Fotó: Europress

 

A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki.

2010-es kutatások szerint a glifozát megmérgezheti a termést, talajt, vadvilágot, állatállományt és magát az embert is, tehát a szer az egész ökoszisztémát veszélyezteti többféle úton is, ami miatt különböző szervezetek és egyének már régóta a glifozát betiltásáért küzdenek. A vizsgálatok során jóval az ajánlott mezőgazdasági felhasználási mennyiségek alatt is komoly egészségkárosító hatások jelentkeztek. A glifozát megköti a fém ionokat (kelátor), amivel szisztemikus hatásokat fejt ki több fő enzimre, melyek működése multivalens ionoktól függ. Laborkísérletek már egyértelműen a glifozáthoz tudtak kötni bizonyos születési rendellenességeket is. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be.

Forrás: Wikipédia



Címkék: