Az Amazon.com a jövőben már nem egyszerűen egy hely lesz, ahová vásárolni járunk. Az amerikai kereskedelmi cég a világ egyik legnagyobb internetes vállalata, most pedig úgy tűnik, a kertészkedéshez is van mit hozzátennie. Legújabb fejlesztésük a egy kertészeti szolgáltatás, a Garden Service aminek segítségével terveik szerint hatékonyabb és könnyebb lesz az otthoni a zöldségtermesztés.

A rendszerhez semmi más nem kell csak internet és egy fotó a kertünkről, vagy legalábbis a termesztésre szánt részéről. A képet elküldjük az oldalnak, ami különböző képfelismerő szoftverekkel és algoritmusokkal elemzi a kertünket, majd ajánlásokat ad arra nézve hogy mikor, hova, mit és hogyan érdemes ültetnünk. Természetesen a növényeket és az ültetéshez használt szerszámokat az oldalon tudjuk majd beszerezni.

Forrás: modernfamer.com

A cég a következő példával magyarázza a szolgáltatást: van egy Evelyn nevű nő, aki saját termesztésű zöldségekkel szeret főzni és épp most költözött új helyre, ahol kertje is van. Mivel nem ismeri a kertjében lévő növényeket és nem tudja, hogy használhatná fel őket, elküldi a képet és további adatokat a kertészeti szolgáltatásnak. Az oldal megállapítja a növények fajtáját (menta, paradicsom és uborka), ami alapján még receptet is javasol Evelynnek (görög salátát). A példa persze furcsa és több kérdést felvet (Evelyn szeret főzni, de nem ismeri a paradicsomot, továbbá mi van ha hibás az elemzés és nem ehető növényt etet meg a felhasználójával), de a rendszer a megjelenésig nyilván finomodni fog.

A szolgáltatás érdekesebb és használhatóbb része, hogy képes lesz minden akadályt azonosítani, így azt is tudja majd, a kert mikor és melyik része kerül árnyékba és hová süt majd a nap. Ez alapján tud nekünk javaslatot tenni bizonyos növények ültetésére illetve elkerülésére. Minél több adatot adunk meg a kertünkről, annál pontosabb képet készítenek róla, akár egy virtuális kert formájában is, évszakonként mutatva, hogy bizonyos növények ültetésével milyen látványra számíthatunk majd.

Via: Modern Farmer

Címlapkép: maxpixel.com



Címkék: