Bizony, nem nagy ördöngösség – a fejlett korcsolyakultúrával bíró országokban sincs mindenhol műjégpálya meg hokistadion, viszont komoly szakirodalma van az otthon elkészíthető jégpályáknak. Minimális elhatározással és anyagfelhasználással magunk is barkácsolhatunk hasonlót a saját kertünkben.

A napokban ugyan még nem ígérkezik nagy fagy, de ha most megteszitek az előkészületeket, akkor az első fagyos éjszaka előtt már nem kell ezzel foglalkozni, csak locsolni.

Hozzávalók:

  • saját tulajdonú, de legalábbis engedéllyel használható szabad, vízszintes terület – nyilván
  • a leendő pálya méretű erős műanyag fólia (minden oldalán kb. fél méterrel legyen hosszabb, a rögzíthetőség miatt)
  • lécek, fapallók, tégla – bármi, ami határolóelemként használható (ha nemcsak bohóckodni akartok, hanem tényleg korcsolyával próbálkoznátok, akkor a homok ellenjavallt, mert szétszóródva tönkreteszi a korcsolyát)

Minderre azért van szükség, mert így nem folyik el a víz a világba, mielőtt megfagyna.Terítsétek le a fóliát, a széleit emeljétek rá a határolóra és rögzítsétek (a léceket picit beáshatjátok a földbe, hogy jobban tartson). Ha a kert vagy az udvar egy távolabbi sarkát használjátok, feltétlenül gondoskodjatok hangulatvilágításról, hiszen nagyon korán sötétedik (a karácsonyi dekoráció új élete!) de akár a leendő hüttét is berendezhetitek vagy előkészíthetitek (székek, padok, asztalok stb.).

Aztán ha úgy 3-4 egymást követő napra megérkezik a fagy, esténként jöhet a locsolás, fokozatosan, vékony rétegekben, hogy alaposan át tudjon fagyni a víz. A másik elmélet szerint véletlenül se rétegezzünk, hanem egy adagban juttassuk ki a szükséges vízmennyiséget, mert a rétegezéssel csak azt érjük el, hogy az újonnan kilocsolt víz lyukat olvaszt az alatta lévő rétegbe. Sejtésünk szerint az egyréteges megoldás csak nagyon erős fagyban működik, ráadásul a tényleg házilag barkácsolt keret valószínűleg nem tud megtartani ekkora víztömeget.

Ha slaggal dolgoztok, ne felejtsétek el a napi locsolásadag után újra elzárni a kerti csapot! A kisebb pályákat akár mosószeres flakonokból vagy ásványvizes palackokból is locsolhatjátok – ebbe a gyerekeket is be lehet vonni, imádni fogják.

Ha hófedte területen tartózkodtok, természetesen használjátok fel a rendelkezésre álló havat is, ezzel időt és vizet is spóroltok. Hordjátok össze a havat, tapossátok le, vízzel „kásásítsátok meg” egy kicsit, majd gereblye hátával egyengessétek el.

Próbálgatni már az első éjszaka után lehet, kb. 3 nap alatt pedig már akár 7 cm-es jeget tudtok így készíteni, úgyhogy indulhat az éles üzem. Meg fogjátok látni: a DIY koripálya egyszerűen mindent gyógyít: bejglikómát, túlzabálást, unalmat, ráadásul mindezt egy karnyújtásnyira a foteltől és csaknem teljesen ingyen, ami ránk fér az év végi hajrá és pénzköltés után.Ha olyan szerencsések vagytok, hogy szimpatikus szomszédaitok vannak, vagy társasházban laktok és közös kertetek van, akár hokimeccset is rendezhettek a saját pályátokon!

Jó szórakozást!

(képek innen:)

https://www.gardenista.com/posts/hardscaping-101-backyard-ice-skating-hockey-rinks/

http://web.cs.wpi.edu/~claypool/misc/ice-rink/index.html



Címkék: