A tulajdonosok ingyen igényelhetnek utcai sorfát a házuk elé, melyet a New York City Parks nevű önkormányzati működtetésű zöldfelület fenntartó cég ültet. A honlapjukon külön fül van faültetési szolgáltatásnak, ezen keresztül, vagy telefonon lehet megrendelni a fákat.

Washington Square North, New York City – a fák minden nagyvárosban nagy értéket képviselnek (Forrás: wikimedia commons)

Miért fontos a fák ültetése?

Hát mert a fák segítenek a városi levegő tisztításában, leveleikkel megkötik a szálló port, és ezzel együtt a szennyező anyagok egy részét. A lehulló csapadék hasznosításával csökkentik az elvezetendő vízmennyiséget, ezzel tehermentesítve a városi csatornahálózatot. A nyári időszakban hűtik a várost, és árnyékot biztosítanak. A madarak és egyéb élőlények számára élőhelyet nyújtanak, és jótékonyan befolyásolják a klímaváltozást azzal, hogy csökkentik az épületek által használt energiát (pl. nyáron a légkondícionáló használatát csökkentheti egy árnyékot biztosító fa), ezzel redukálva a szén-dioxid kibocsátást.

A kérelmeket a beérkezési sorrendnek megfelelően bírálják el, egyes esetekben akár egy évnél is hosszabb lehet a várakozási idő.

Téli utcakép Brooklyn egy utcájában – fák nélkül nem lenne ugyanaz! (Forrás: pxhere.com)

Minden helyszínre kiküldenek egy megbízottat, hogy mérje fel a terepet, aszerint, hogy a faültetést lehetővé teszi-e a helyi infrastruktúra (közművek, közlekedési hálózat), és hogy a terepadottságok és élőhely megfelelő-e az új élet befogadására. Amennyiben a helyszíni adottságokat kielégítőnek találják, a közterületet nyilvántartásba veszik, és a fa már ott is áll a következő telepítési szezonban.

Az utcai fásítási irányelv letölthető a cég honlapjáról, angolul (pdf).

A lehetőség egyaránt igénybe vehető megüresedett fahelyek, vagy akár burkolt járdák esetében is. A kérelemben javaslatot is lehet tenni a fafajra vonatkozóan, de a végső döntést a felelős kertész-erdész hozza meg. Az elsődleges cél, hogy a választott növény kielégítően fejlődjön, illetve a lehető legpozitívabban befolyásolja környezetét. Fákat csak a két ültetési időszakban telepítenek: tavasszal (március 1-jétől május 31-ig) és ősszel (október 1-től december 31-ig). Magántelekre nem igényelhető faültetés, csak a közterületekre.

Ugyanezen a rendszeren keresztül egyéb szolgáltatásokat is meg lehet rendelni, lehet kérelmezni az utcában lévő, betegnek vagy sérültnek tűnő fák szakszerű vizsgálatát, a fák megmetszését, vagy épp kivágását és a fenntartással kapcsolatos problémákat is jelenteni lehet.

Itthon is történnek próbálkozások, erről tegnap írtunk.



Címkék: