Év elején menetrendszerűen megtesszük újévi fogadalmainkat, amit be is tartunk egészen január tizenkettedikéig, a kitartóbbak akár a hó végéig is. E nagyszerű, értelmetlen modern népszokás mellett érdemes hasznosabb dolgokkal is foglalkozni, s mivel ez egy kertes híroldal, ezért azt javaslom, fordulj gondolataiddal a kerted felé. Ideje átgondolni, mire is lehet szükséged idén a kertben.

Mivel a feladat nagy, a maradék karácsonyi süti pedig még elvonja a figyelmed, ezért könnyítésként területenként, munkatípusonként vedd számba a dolgokat, talán úgy könnyebb lesz megemészteni. Ha máshogy nem megy, legalább heti bontásban nézd át a sufnit, a garázst, a szerszámoskamrát, a kerti kisházat és a pincét, márciusig van még időd. Panellakók és belvárosi teraszosok előnyben, kell egy új metszőolló meg egy kis kézi permetező, oszt’ szevasztok, mehetsz vissza a tévé elé. A többieknek marad a meló: rendszerezzünk, szortírozzunk, leltárazzunk, és igyunk meg egy sört gyömbéres limonádét, ha a másnaposság negyednap is kitart. A feladat nagy és szerteágazó, belátom, nekem is össze kellett kapnom magam, pedig nekem ez a munkám. Elvégzéséhez ezért segítséget nyújthat, ha belehelyezkedünk különböző szerepekbe, és így járjuk végig gondolatban a kinti teendőket, listázzuk az elvégzésükhöz szükséges szerszámokat, gépeket.

Én vagyok a férj. Minta János. 2 gyerek, feleség, mintakert. Mindenünk a természet, a vérünk is zöld, klorofillban gazdag. Reggeli kávé a teraszon, uzsonna a fűben, szombaton grillezés, vasárnap kirándulás. Gyerekek levelet préselnek, virágot szednek, hangyákat etetnek. Életem párja rózsát metsz, hetente, hogy minek, nem tudom, de hát szereti, hadd csinálja. A terasz tele mindennel: leander, nyolcféle futómuskátli, anyám nagyra nőtt szobanövényei. Ültető kanál, kézi gereblye, metszőolló minden évben új kell. Gyerekeknek külön, a saját kiskertjüket ők maguk gondozzák. Megnézem, most biztos vannak akciós készletek, 4 in 1, féláron. Julit meglepem egy akkus kézi sövényvágóval, visítani fog örömében.

Gyomot a fű itt még nem látott. Kinyílott a pitypang? Lefújom kétszikű gyomirtóval. A sövény mintha téglából lenne rakva, minden merőleges, vízszintes. Sövénynyíró, fűnyíró csakis benzines, vezetékkel nem kínlódok. 550 négyzetméter a fű, vezetéket húzogassak, hülye vagy? Fűnyíró élezés évente, esetleg késcsere, úgyhogy irány a szervíz, hátha adnak téli kedvezményt, most tuti pangás van. Az elektromos szegélynyírót már vagy 5 éve lecseréltem benzines fűkaszára, kínlódás volt a munka azzal a kis vacakkal, azóta legalább az utcát is tudom kaszálni. A járdákat, kocsibeállót évente háromszor takarítom végig magasnyomású mosóval, így 8 év után is olyan, mintha új lenne. Vegyél te is, hidd el, csodákra képes. Ugyanígy, lombfújó nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Pikk-pakk kitakarítok vele minden problémás részt, bokrok alól levelet, ereszből, folyókából a szutykot. Éves karbantartásárára most van idő, de fogok én vacakolni vele… bedobom a szervízbe azt is.

Én vagyok az apa. Lötyög a hinta felfüggesztése? Kizárt. Nálam olyan nem lehet, a gyerekeim az elsők. Leellenőriztem, csavarokat meghúztam, kampó stabil, hinta rendben. A falábakat lehet lefestem, az a biztos, hadd legyen szép, legalább a tavasz végéig, úgyis felveri az eső. A fű – stadiongyep. Az én gyerekeimnek ennyi kijár, kis Dzsudzsák mindkettő. Gyepszellőztetés tavasszal és ősszel nem maradhat el. Áprilisban majd komposztálás, műtrágya nuku, a természetes megoldásokban hiszek. Vegyszermentes, naturál kezelés, gyári gyep. Azt hiszem, benevezek egy akkus fűnyíróra, a benzineset meg leviszem a nyaralóba. Idén napelem a tetőre, Tesla majd 3 év múlva. Nekem a gyerekeimnél csak a gyerekeim jövője a fontosabb.

Én vagyok a nagypapa. Kiskocsi megbütykölve, életveszély elhárítva, unokát bele, hadd szálljon. Kertkapu riglijét meg kell csinálni, csavar van, de egy akkus behajtó jó lenne végre. Megint zokni lett karácsonyra, pedig hogy vártam – ennyire figyelmesek a gyerekeim. Az Erzsébet-utalványt a klubban Aladárnál becserélem egy szerszámosládára, a réginek mindkét füle letört már. Új fúrókészlet sem ártana, a tízdarabosból már 3 hiányzik.

Én vagyok az ember. Két kölyök a számítógép előtt, asszony inkább a nappaliban olvasgat. A kertben Tibike csak a legyek szárnyait égeti le nagyítóval, takarodj a szobádba, vacsoráig ne lássalak. Julika aranyos, jól nevelt, odakinn sok vizet nem zavar.

Legyen rend a kertben, ennyi a vágyam. Gyep hetente, sövény kéthavonta lenyírva, kész. Az elektromos fűnyíró pont elég erre a 150 négyzetméter fűre, a sövényvágó is kibír még egy évet, arra a 8 méter sövényre bőven jó. Veszek azért egy hosszúnyelű kézi sövényvágót arra az esetre, ha bekrepálna a benzines. A két juharfa csak ősszel szemetel, na jó, akkor egy új lombseprű jöhet, a réginek úgyis hiányzik már 3 foga. Meg végül is egy tisztességes háti permetező sem ártana, a tujákat meg kellene menteni, a belsejüket megette a gomba már teljesen.

A sütögető, nos hát, igen. 7 éve vettük a házat, megépíttettük egy valag pénzért, azt hiszem kétszer használtuk is azóta. De majd idén. Fel is írom a listára: gyújtós, új nyársbotok, bogrács.

Én vagyok az emberállat. Ránézek a vakondra, megdöglik. Az orgonát kivágom a kert végébe’, 4 éve nem virágzott. Nem, cicám, hagyjál, nem tudsz meggyőzni, annak a gaznak mennie kell. Kapsz majd fokföldi ibolyát helyette, elég az. Az ásónak semmi baja, 3 éves, csákány kell új, a hülye szomszédnál elrepedt, most vettem észre, többet nem adok neki kölcsön semmit, az tuti. Kell egy vésőgép most már tényleg, 6 éve kerülgetjük azt a betontömböt a teraszon, nonszensz. 50 ezerért már lehet venni normálisat, nem vasbetont vések, csak egy régi betontömböt, arra jó lesz.

A gyepet azért rendbe teszem idén. Tuti szebb lesz, mint az idióta szomszédnak. Volt pofája vigyorogva visszaadni a csákányt. Megnézem a gyepműtrágyákat, idén kiokosodok belőlük. Akkor kell egy gyomkiszúró is. Valahogy ráveszem a gyerekeket, hogy csinálják a gyomlálást, zsebpénzemelés, vagy inkább megvonás, azt azért már csak nem én fogom. Julikám meg csak a pinterest előtt sóhajtozik, esélytelen. Neki ennyi a kertészkedés.

A motoros fűrészre kell új lánc, talán új vezető is, megint félrehúz, szervizes. Anyámnál kivágom végre azt a kiszáradt diófát. Negyvenezret mondott rá a Sanyi, hagyjuk már, fél nap alatt kivágom, felaprítom. Max rádől a garázsra, nem kár azért a paláért, kocsi meg úgysincs benne ezer éve. Jahh, akkor egy nagy fejsze is kell.

Veszek egy vasvillát is végre, hogy minek, nem tudom, de ha a Walking Dead-ben hasznát veszik, nekem is jó lesz. Ha Snoop Dogg azért nézi a Trónok harcát, mert szerinte az igazi történelem és okosodni akar, akkor én is tarthatok a zombi-apokalipszistől, nem igaz? Na ugye.



Címkék: