Az univerzum kedvenc kakaós mogyorókréme, a Nutella, 1964. április 20-án hagyta el először a gyárat, és azonnal sikert aratott. Az édességnek manapság is annyi rajongója van, hogy már hivatalosan is ünneplik egy ideig Olaszországban élő amerikai bloggernek, Sara Rossónak köszönhetően, aki 2007-ben hirdette meg a Nutella világnapját: február 5-ét. Igen, ez pont ma van, úgyhogy ennek alkalmából összegyűjtöttünk nektek tíz érdekességet a kenyérre kenhető nyalánkságról.

  • A Nutella ősét még 1946-ben Pasta Gianduja névvel alkotta meg egy olasz péktulajdonos, Pietro Ferrero. A termék ekkor még szilárd állagú volt, csak később, 1951-ben jelent meg az édesség új, krémesebb változata, a Supercrema. Ferrero fia, Michele Ferrero 1963-ban úgy gondolta, itt az ideje annak, hogy a mogyorókrém egész Európában híres legyen, emiatt módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre.
  • Manapság minden 2,5 másodpercben egy üveg Nutellát értékesítenek világszerte.
  • Michele Ferrero Olaszország leggazdagabb embere lett a mogyorókrémnek köszönhetően.
  • A Nutella fő összetevője a cukor, pálmaolaj, mogyoró, kakaó és sovány tej, de az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szóját is tartalmaz. Mivel nem felel meg a kakaó szárazanyag-tartalom minimális kritériumainak, Olaszországban a jog szerint nem lehet csokoládékrém címkével ellátni.
  • A pálmaolajat, ami a Nutellának több mint 50 százalékos összetevője, már régóta támadják környezeti és egészségügyi hatások miatt. Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) tavaly májusban egy tanulmányra hivatkozva kijelentette, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük. A Ferrero viszont nyilvánosan is megvédte a Nutellát, és reklámkampánnyal igyekezett mindenkit biztosítani arról, hogy a mogyorókrém nem tartalmaz rákkeltő anyagokat. Azt állítja, hogy ők pont a kulcsmondatban is szereplő 200 fok alá hevítik csak a pálmaolajat, így minimalizálják a rákkeltő szennyeződést olyan mértékben, hogy az műszerekkel sem kimutatható.

Fotó: Europress

  • 2012-ben az Egyesült Államokban a Ferrero-t 3 millió dollárra büntették félrevezető reklámjai miatt, amiben azt állították, hogy a Nutellának táplálkozási és egészségügyi előnyei vannak. Ráadásul meg kellett változtatniuk a Nutella címkézését és a marketingjét, beleértve a televíziós reklámokat és weboldalukat.
  • A Nutellának a poszt megírásakor 32 225 961 követője volt a Facebookon.
  • A terméket felbontás után sem kell a hűtőben tárolni, 18-24 fokon bontakozik ki igazán az íze. A nagy mennyiségű cukor tartósítószerként működik a mikroorganizmusok növekedésének megakadályozásának érdekében, a frigót pedig azért is érdemes kerülni, mert a hűtés megkeményíti a mogyorókrémet.
  • A Nutella megjelenésének 50. évfordulójára az olasz posta 2014. május 14-én bélyeget adott ki.
  • Évente annyi Nutella fogy, hogy a kiürített üvegek együttes hossza 8-szor végigérné a kínai nagy falat.

Kiemelt kép forrása: Europress

Forrás: Wikipédia/Fem



Címkék: