Ha csak a tévé és a számítógép előtt szörnyülködsz azon, hogy ellep minket a szeméttenger, azzal nem sokra mész. Ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, az már félsiker. Viszont ha megpróbálsz szemét nélkül élni, na azzal segítesz a legtöbbet a környezeten.

Ne keresd tovább a kifogásokat, inkább láss neki. Sokkal könnyebben kivitelezhető, mint gondolnád. Múlt héten ugyanis újabb csomagolásmentes bolt és kávézó nyitotta meg kapuit, hogy segítségedre legyen a környezettudatos, és környezetkímélő életvitelben és vásárlásban.

Budapesten, a XIII. kerületi Kresz Géza utcában található Ligetiboltban, mindent felesleges nejlonzacskók, műanyag dobozok, és nejlonhálók nélkül tudsz megvásárolni, vagy pedig visszaváltható, újrahasznosítható üvegekben. Ezzel nem csak a környezetet, de a pénztárcádat is nagy mértékben kímélheted, ugyanis semmi sincs előre kiporciózva, mindenből pont annyit vehetsz, amennyit szeretnél.

Ez különösen fontos, hiszen a vásárlásaink során nem csak az végzi a szeméthalom tetején, amiben hazavittük az élelmiszereket, hanem gyakran az étel is. Így nem kell attól félned, hogy rád romlik a fél zacskó alapanyag, mert itt eleve vehetsz egy fél csomagnyit.

Sipos Melinda, a csomagolásmentes Ligetibolt tulajdonosa nem csak azt tartja fontosnak, hogy miben visszük haza a terméket, hanem azt is hogy minél környezetbarátabb legyen, amit veszünk. A üzletben kapható élelmiszerek legtöbbje 40 kilométeres körzeten belülről származik, így támogatják a hazai termelőket, és megkímélik a környezetet a szállítás okozta szennyezéstől.

A termékek adalékanyag- és tartósítószermentesek, és sok a biotermék is. A tejtermékek például nem esnek át ultramagas hőkezelésen, ami ugyan azt jelenti, hogy nem állnak el hetekig, viszont sokkal egészségesebbek.

Szóval ne keress több kifogást, láss neki te is a föld megmentéséhez. Fogd meg otthon az üres befőttesüvegeket, vászonzsákokat, műanyag tárolókat, és irány a csomagolásmentes bolt. Akkor sem kell kétségbeesned, ha útközben jut eszedbe, hogy beugranál valamiért, mert ott is vehetsz vászonzsákot, amit aztán még jó sokszor megtölthetsz mindenféle jóval.

Ha eddig mindent csak lekapkodtál a polcról, és még sosem vásároltál ilyen helyen, egy tábla rögtön útbaigazít, és a tárolóeszközöd lemérése után, már kezdheted is a környezetbarát shoppingolást.

Szinte mindent megtalálsz a boltban, a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve, a tésztákon, aszalványokon, teákon, kávékon, pékárukon, tejtermékeken át, egészen a vegyszermentes kozmetikumok és tisztítószerekig. Vásárlás után pedig megihatsz egy csésze kávét, egy finom süti mellett.

(képek: Ligetibolt)



Címkék: