Az idén már biztos nem maradunk medve nélkül, ugyanis újabb barna medvét fedeztek fel az Aggteleki Nemzeti Parkban – közölte a nemzeti park a Facebook oldalán. A videón is látható fiatal medvét kirándulók fedezték fel, az állat magányosan bóklászott az erdőben Jósvafő település közelében.

“Kis szerencsével és lélekjelenléttel sikerült megörökíteni a találkozást. Az hogy hogy került oda, az még kérdéses, de 2017 év őszén megjelent egy anyamedve a bocsával a térségben, akiket később is láttak. Hogy van-e összefüggés a tavalyi megfigyelés, és a mostani előfordulás között az még nyitott kérdés, de nagy a valószínűsége annak hogy igen” – olvasható a felvételhez írt közleményben.

A fajról

A barna medve a medvefélék családjának legelterjedtebb faja, a ragadozók rendjének egyik legnagyobb termetű szárazföldi faja. Európában régebben általánosan elterjedt volt, mostanra visszaszorultak néhány magasabb hegységbe. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományok élnek Szlovákiában is, például az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák Paradicsomban.

Magyarország mai területéről az 1850–1860-as években kipusztult, és másfél évszázadon keresztül csak egy-egy esetben fordult elő. Az 1990-es évek közepétől történtek észlelések a Börzsönyben, az Ipoly mentén és a Bükkben, 2014 elejétől pedig állandó vendéggé vált Salgótarján környékén, ahol a következő télen át is telelt egy példány. Az állat az Ipoly-völgyön keresztül juthat el a Börzsönybe, Mátrába és a Bükk-vidékre.

Ha esetleg te is találkoznál egy példánnyal a kirándulás alatt, nem biztos, hogy az a legszerencsésebb reakció, hogy előkapod a mobiltelefonod. Hogy mit csinálj ilyen esetben, illetve mit ne, arról ide kattintva bővebben is olvashatsz.

A kiemelt kép csak illusztráció! Forrás: Europress

Forrás: ANP Facebook/Wikipédia



Címkék: