Nyáron iszunk, mert meleg van, télen iszunk, mert hideg van, iszunk jó kedvünkben, rosszkedvünkben meg pláne, mi még akkor is iszunk, ha eszünk. Szóval nagy eséllyel fordult már elő veled is, hogy kicsit elmérted az adagot és a valahol a becsípettől a talaj részegig terjedő skálán táncikáltál. Na nehogy azt hidd, hogy ez a móka csak az emberek privilégiuma. Bizony az állatok is szeretnek felönteni a garatra és kirúgni a hámból. Lehet innen a kifejezés, hogy részeg állat.

És hogy mely fajok szeretnek tivornyázni?  Vannak egy páran. A svéd jávorszarvasok például a rothadó almára esküsznek, ha kicsit jobb kedvre akarnak derülni.

A papagájok közül a lórik csak előkelő kocsmába járnak, méghozzá a Sydneyben található királyi botanikus kertbe. Az ivó meglehetősen impozáns, egy gyönyörű piros virágokkal borított papagájfaként is ismert Dél-Afrikából származó fafaj. Ugyan csak két hétig virágzik, de olyankor a papagájok totál kiütik magukat. Addig fogyasztják az alkohol tartalmú virágnektárt, amíg már repülni sem tudnak a részegségtől.

A majmok is imádják ám a bódító italokat, főleg a turistaparadicsomok környékén élők. Köztudott, hogy szeretik ellopni a gyanútlan nyaralók fényképezőgépét, kalapját vagy akár a napszemüvegét is, de a koktéljaikat még szívesebben megkóstolják, aztán indulhat a buli.

A libák az eperfa lehullott, túlérett gyümölcsét szeretik felcsipegetni, ami megerjed a gyomrukban és aztán már nem megy olyan egyenesen az a libasor.

Az állati piaolimpia győztese pedig egy kis töpszli emlős, a nyílfarkú mókuscickány. A Malajziában és Tájföldön őshonos állat amilyen kicsi, olyan sokat tud inni. Egy nap 12 pohár bornak megfelelő alkoholt is benyakal a bertam pálma nektárját nyalogatva.

Azonban a többi alkesz állattal ellentétben, akik bizony a részegség és a másnaposság tüneteit is szépen produkálják, a mókuscickány meg sem érzi a piát. Mivel számára ez a természetes táplálék, így az semmilyen különösebb hatással nincs a szervezetére. Hát egy átmulatott éjszaka után, a másnaposság kínjai között szenvedve nagyon jó lenne megkérdezni tőle, hogy mi a titka.

kép(majom):Wikipédia, Bjørn Christian Tørrissen



Címkék: