Köztudott, hogy Hollandiában nagy hagyománya van a biciklizésnek, ráadásul az országban jó ideje eleve a tisztaság és a környezetkímélés jegyében épülnek az utcák, települések és városok. Nem meglepő hát, hogy Hollandiából származik a fűtött kerékpárutak ötlete is, hogy a lakosság télen is gond nélkül bringázhasson bizonyos szakaszokon.

Most Nyugat-Európa leghosszabb fűtött kerékpárútját fogják megépíteni egy holland természetvédelmi övezeten keresztül, hogy egész évben hó- és jégmentes úttal kössék össze Wageningen és Arnhem városát. A Jufferswaard természetvédelmi övezetet átszelő 1,7 kilométer hosszú kerékpárutat a közeli papírgyár gyártási folyamatában keletkezett hő fogja fűteni.

“A kerékpárút főként az ingázóknak épül. Ez egy csodálatos védett terület, ezért folyamodunk ehhez a módszerhez. Nem akarunk sót használni itt a hómentesítésre” – idézte a kelet-hollandiai Gelderland önkormányzatának szóvivőjét a The Guardian című brit napilap honlapja. Petra Borsboom elmondta, úgy vélik, ez lesz Nyugat-Európa leghosszabb ilyen kerékpárútja. “Nem akarjuk azt állítani, hogy a világon a leghosszabb lesz, mert lehetséges, hogy Kínában már van ilyen, de nem tudunk róla” – tette hozzá.

Fotó: Europress

A Nederrijn folyó árterületén húzódó 31 hektáros természetvédelmi terület számos vízi madár és békafaj, valamint a hód otthona. “Tartottunk attól, hogy az itt élő békák előszeretettel akarnak majd a fűtött úton maradni, de nagy figyelemmel fogjuk nyomon követni az út hatását a kisebb állatokra” – közölte a szóvivő.

Hollandiában egyébként több bicikli van, mint lakos, 17 millió főre csaknem 18 millió kerékpár jut. Amszterdamban és Hágában a megtett utak 70%-át kerékpárral teszik meg. Az országban mindenfajta bringa megtalálható a retro kétkerekűtől a teherszállítóig, a hollandok pedig időjárástól függetlenül választják inkább ezt a közlekedési formát.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: EuropressCímkék: