Úgy tűnik, pár százezer év után sikerül túllépnünk az ősember szintjén, és végre szögre akasztjuk a mamutbundát. A különbség csak az, hogy amíg szegény neandervölgyinek ez volt egykor az egyetlen elérhető kollekció, addig a modern ember puszta kedvtelésből aggatta magára az állattetemeket.

(kép: dailymail)

De talán a 21.századra végre megérett a divatvilág arra, hogy nemet mondjon a valaha státuszszimbólumnak számító szőrmékre, és leálljon az állatok pozőrködésből való mészárlásával.

Eljött a nap, amikor a bunda már nem csinos, hanem kínos, és ezt végre a legnagyobb divatdiktátorok is nyíltan vállalják. Úgy látszik, hogy a totál elmebetegnek hitt, divatshowk előtt vérben lubickolva skandáló, szőrmét viselő sztárokat nyakon öntő tüntetők győztek.

(kép: redbrick)

Eljött a szőrmementes korszak

Az állatvédő szervezetek élharcosa, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), hatalmas lépésnek tartja, hogy az utóbbi években sorra jelentették be a divatházak, hogy végleg leállnak a állati szőrök használatával.

Az etikus, környezet- és állatbarát kollekciók mellett tette le a voksát a Gucci, a Versace, Calvin Klein, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Tommy Hilfiger, Michael Kors, Jimmy Choo, Donna Karan, Ralph Lauren, Hugo Boss, Armani és még sokan mások.

 

A fur-free fashion tehát egyre inkább hódít, a divatdiktátorok is érzik végre a felelősségüket, és belátták, hogy a trendi szőrmegallérok nem érik meg az áldozatot, amivel járnak.

És minden arra mutat, hogy ez a jövő, ugyanis egész városok és országok igyekeznek törvénybe foglalni a szőrmetilalmat. Legutóbb márciusban, San Francisco tett történelmi lépést, ugyanis az egész városban betiltották a szőrmekereskedelmet.

(kép: PETA)

Valamint Norvégia is csatlakozott a szőrmefarmokat felszámoló országokhoz, amik között ott van Horvátország, Csehország, Németország, Japán és Nagy Britannia is. A farmok bezárásával évi több százezer állat menekül meg a „divat általi haláltól”.

(kép:PETA)

Persze hosszú még a harc, hiszen nem csak a szőrmebundák, de a bőrcipők, táskák és kabátok is mind állatok millióinak életébe kerülnek, de úgy gondolom, hogy ez is nagy lépés, hogy rájött a világ, hogy itt az ideje egy élhetőbb divatnak.



Címkék: