A Guardian tett közzé egy hírt egy tudományos áttörésről, ami az egyik legkomolyabb környezetszennyezési probléma kezelésében hozhat megoldást: egy kutatócsapat olyan mutáns enzimet hozott létre teljesen véletlenül, amely lebontja a műanyag italok palackjait.

Na de kezdjük az elejéről:

2016-ban egy japán szeméttelepen olyan baktériumot fedeztek fel, amelynek a műanyag természetes módon a tápláléka. Egy nemzetközi csapat természetesen azonnal foglalkozni kezdett a műanyagevő baktériummal, hiszen a műanyagszennyezés globális probléma, az óceánokban elképzelhetetlen méretű szemétszigetek tornyosulnak, az előrejelzések szerint pedig 2030-ra annyi szemét lesz a vízben, mint hal.

A tudósoknak két év alatt sikerült azonosítaniuk a baktérium által termelt enzimet, aztán, ami ez után történt, az minden elképzelésüket felülmúlta:

a munkálatok közben véletlenül módosították a molekulát, amitől az még hatékonyabban bontja le a PET-palackok anyagául is szolgáló műanyag polietilént.

“Elég nagy sokk volt, amikor kiderült, hogy továbbfejlesztettük az enzimet. Ez nagy és valódi felfedezés” – nyilatkozott a sikerről a kutatásvezető John McGeehant, a Portsmouthi Egyetem professzora.

Kiemelt kép: Europress

A mutáns enzimmel néhány nap alatt megindul a lebontási folyamat, ami természetes úton több száz évbe telik az óceánokban. A kutatók viszont optimisták, szerintük ezt még tovább lehet gyorsítani, olyannyira, hogy ebből nagyüzemi működés legyen a jövőben. Az elképzelés egyáltalán nem tűnik lehetetlennek: az ipari enzimeket széles körben használják már például mosóporokban és bioüzemanyag-előállításban, és ezekben az esetekben pár év alatt ezerszeres gyorsítást is el tudtak érni.

A cél egyébként az, hogy az ominózus enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani, és azon is dolgoznak, hogy ne legyen szükség nagy mennyiségű további szénhidrogén felhasználására. További lényeges fejlesztés lenne, hogy a mutáns enzimet extremofil, vagyis magas hőállású baktériumokba transzplantálják, a PET ugyanis akár 100-szor is jobban bomlik le a 70 fokos olvadáspontja fölött.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: