A Földközi-tengert eddig is a világ legszennyezettebb térségeként tartották számon, és most kiderült, a probléma annyira súlyos, hogy szakemberek szerint a vízben hamarosan annyi műanyag hulladék lesz, mint hal – írja a Sky News.

“Jelenleg minden tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladék jut. Becslések szerint 2030-ra egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat” – magyarázta Miguel Garcia-Herraiz, a Szövetség a Mediterrán-térségért szervezet főtitkárának helyettese, aki a környezetvédelemért és vízgazdálkodásért felelős. A spanyol diplomata szerint a legnagyobb szennyezést az egyszer használatos műanyag palackok és szatyrok okozták, amik lassan bomlanak le és átalakulnak mikroplasztikká. Ezeket a műanyagrészecskéket a halak megeszik, és a vízrendszerbe is bekerülnek, mivel nem elég nagyok ahhoz, hogy a vízkezelő berendezések kiszűrjék.

Fotó: Europress

 

Év elején a Greenpeace környezetvédelmi csoport egy jelentést tett közzé, amely szerint a Földközi-tengeren begyűjtött szemét 96 százaléka műanyag, és háromezer méter mélységben is megtalálható a tengerben.



Címkék: