A dél-nyugat Japánban található kisváros, Kamikatsu lakói 2003-ban döbbentek rá arra, micsoda pusztítást végeznek a természetben a hulladéklerakókkal és azzal, hogy elégetik a szemetet. Úgy döntöttek, hogy kitűzik célul a totális hulladékmentességet, és útnak indították a “Zéró szemét” programjukat, aminek keretén belül 45 különböző kategóriában rendszerezik a szemetüket – írta az Amusing Planet.

Az 1700 lakosú településen különböző kukák sorakoznak: újságoknak, magazinoknak, kartonpapíroknak, fémeknek, műanyag palackoknak, dezodoros flakonoknak, fénycsöveknek, stb. Az igyekezet túlzásnak tűnhet, de az eredményt tekintve nagyon jó az irány, a kisváros ugyanis a kitűzött feladatnak már a 80 százalékát teljesítették.

Kezdetben persze nem ment gördülékenyen a kezdeményezés, a szelektív hulladék szétválogatás és mosása ugyanis eléggé fárasztó és időigényes. Mind az üvegből, mind a műanyagból készült palackok kupakját le kell tekerni és színek szerint csoportosítani. A szójaszószos, olajos palackokat el kell különíteni az olyan pet palackoktól, amelyek ásványvizet vagy zöld teát tartalmaznak. Minden címkét és csomagolást el kell távolítani, az újságokat kötegbe helyezni és madzaggal átkötni. Vagyis számtalan szabálynak kell eleget tenni.

Szemétszállító autók nincsenek, a lakóknak maguknak kell elvinni a szemetet az újrahasznosító központba. A használt ruhákat igény szerint be is lehet cserélni a mások által összegyűjtött és kidobásra ítélt ruhákra. Egy üzemben a helyi asszonyok a régi ruhákból új dolgokat készítenek, például a kimonókból melegítőnadrágokat varrnak.

Az eredetileg hatalmas teher lassan életmóddá vált, az emberek másképp kezdtek a szemétre nézni. Sokkal tudatosabban kezdtek vásárolni, nem vásároltak a boltokban felesleges hulladékot és csomagolást. Egy üzlettulajdonos elmondta, hogy a program kezdete óta ő is csak olyan árukat szerez be, amelyek kartondobozokban érkeznek, hogy a későbbiekben ezeket a dobozokat újabb termékek csomagolására tudja felhasználni.

A kisváros által termel szemétnek jelenleg mindössze 20 százaléka megy a szemétlerakóba, a tervek szerint pedig 2020-ra 100 százalékosan teljesíteni fogják a tervet.

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: