A pöttyök királynőjének is nevezett japán pop-art művész, Kuszama Jajoi idén 89 éves. A sok évtizednyi kalandos és változó sikerű művészi karrierrel a háta mögött Kuszama jelenleg egy elmegyógyintézetben él, innen jár át szomszédos stúdiójába dolgozni. A gyermekkora óta látomásokkal küzdő művész egyik legújabb alkotásában pöttyök helyett piros virágokkal alkotta meg egy újabb vízióját.

“Egy nap, miután az asztalterítőn a piros virágokat néztem, felnéztem és láttam, hogy a mennyezet, az ablakok és az oszlopok ugyanazzal a vörös virágmintával vannak bevonva” – mondja Kusama egy sajtóközleményben. “Láttam az egész szobát, az egész testemet, az egész univerzumot piros virágok borították… Ez nem illúzió volt, hanem maga a valóság.”


A Flower Obsession (Virág Megszállottság) virágos matricákból és felakasztható művirágokból készült, amiket a művész tetszőleges felületre rögzített, teljesen lefedve vele egy lakás belső terét. Az alkotás  Melbourne-ben tekinthető meg a National Gallery of Victoria kiállításaként, további képeket pedig itt találsz.

Kiemelt kép: ngv.vic.gov.au



Címkék: